Tobruk má premiéru. Uspěje u diváků?

Praha - Film Václava Marhoula Tobruk, který režisér charakterizuje slovy: "Není to film o válce, ale o lidech ve válce", má dnes slavnostní premiéru. 11. září pak vstoupí se 40 kopiemi do distribuce. Snímek, jehož scénář psal Marhoul za spolupráce dramaturgů Václava Šaška a Jana Gogoly více než tři roky, přibližuje situaci československých vojáků nasazených během 2. světové války k obraně strategicky důležitého přístavu Tobruk v Libyi. Film vznikl v koprodukci České televize a jeho výroba stála 80 milionů korun.

Válečné drama je druhým celovečerním filmem režiséra a producenta Václava Marhoula. Jeho stavebními kameny není silný příběh, ale zobrazení složité osobní situace lidí, kteří balancují na tenké hranici volby mezi hrdinstvím a zbabělostí, jsou nuceni k nečekanému boji sami se sebou o vlastní úctu.

Pokud se diváckého úspěchu týká, Václav Marhoul věří, že se dostaví. „Ambicí filmu je, že nemá fungovat jen pro pamětníky a pro diváky se zálibou ve vojenské historii. Měl by být sdělný pro většinové obecenstvo, měl by nabízet základní otázky ve smyslu hledání lidských hodnot. Je pravdou, že to divákům nijak neusnadňuji, protože z komplikované skutečnosti záměrně nenabízím jen takový obraz, jaký dokáže většina diváků bez problémů přijmout, tedy postavený na silném příběhu, nejlépe s milostným dramatem na pozadí války. Dobový přesah příběhu vychází z podstaty určité nadčasovosti. Mnoho lidí si v životě dopředu určí, co by nikdy neudělali a pak to udělají. Je velmi těžké se vždy a ve všech případech zachovat správně, a to zvláště v okamžicích, kdy se rozhoduje o bytí čí nebytí lidského jedince,“ říká.

S cílem zvýšení autenticity režisér do filmu záměrně obsadil méně známé herce, mimo jiné Jana Medunu, Michala Novotného, Petra Lněničku, Petra Vaněka či Roberta Nebřenského. Snímek se natáčel přímo v africké poušti. Samotné více než dvouměsíční realizaci v Tunisku předcházel náročný výcvik ve vojenském prostoru ve Vyškově, díky němuž herci získali chybějící vojenskou průpravu.

Za kamerou filmu stál jeden z nejlepších českých kameramanů Vladimír Smutný. Hudbu složili americký skladatel Richard Horowitz a íránská skladatelka a vokalistka Sussan Deyhim, kteří mají na kontě Zlatý Globus a nominaci na Oscara.

Česká televize coby koproducent uvede film na podzim roku 2010, mediální partner HBO počítá s odvysíláním v Čechách a na Slovensku v období od září 2009 do září 2010.