Snímky z World Press Photo dorazily do Prahy

Praha - Kolekci nejlepší fotografie z celosvětové žurnalistické soutěže World Press Photo bude tradičně hostit pražské Karolinum. Porotci vybírali z více než 80 tisíc snímků, vystavovaná vítězná kolekce opět připomene hlavní světové události uplynulého roku. Výstava se po dnešní vernisáži zítra otevře veřejnosti a potrvá do 12. října.

Michaela Kuchařová, organizátorka pražské výstavy v rozhovoru v pořadu Události v kultuře hodnotí letošní kolekci: „Vystavované snímky ukazují nejvýznamnější události v roce 2007. Možná ale budou letos návštěvníci trochu překvapeni, protože od minulých ročníků se filozofie poroty trochu změnila, už to není jen o událostech, ale i o kvalitě snímků.“

Podrobné mapování současnosti

World Press Photo je tradičně přehlídkou válečných a dalších tragických konfliktů, které způsobují lidé, i záznamem velkých přírodních katastrof. Absolutním vítězem soutěže je tentokrát Tim Hetherington z Británie, který pracuje pro americký společenský časopis Vanity Fair. Zvítězil se snímkem amerického vojáka, který zhroucený leží a odpočívá u bunkru v afgánském údolí Korengal. Údolí bylo epicentrem amerických bojů proti islámským radikálům a odehrávaly se tam nejkrvavější boje v oblasti.

Autoři snímků dále mapovali válečné konflikty v Africe či smrt pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové. Kategorii portrét dominuje bývalý ruský prezident Vladimír Putin. Cenu dostaly také záběry na mrtvé horské gorily, které patří k nejohroženějším živým tvorům na planetě.

Letošní ročník v číslech

  • Přihlásilo se 5019 profesionálních fotografů ze 125 zemí.
  • Společně předložili porotě 80536 snímků v digitální podobě.
  • Porota ocenila v deseti kategoriích 59 autorů ze 23 zemí.
  • Žádný český fotograf letos v mezinárodní konkurenci neuspěl.
  • Vítězné snímky putují každý rok po světě - letos je uvidí lidé na více než 90 místech ve 45 zemích.

Z historie soutěže 

Nadace World Press Photo byla založena v roce 1955 v holandském Amsterodamu, kde sídlí dodnes. Získala celosvětovou proslulost díky organizaci mezinárodní soutěže nejlepších novinářských fotografií, která nese stejné jméno. Soutěž je každoročně vypisována v osmnácti kategoriích a vítězné snímky jsou následně prezentovány na výstavě. Nadace má však řadu dalších projektů, intenzivně se věnuje vzdělávacím projektům jak pro profesionální, tak i pro amatérské fotografy, nejprestižnějším projektem je Joop Swatr Masterclass organizovaný od roku 1994.

V Praze se výstava vítězných snímků poprvé uskutečnila v roce 1990, od té doby se také udílí Cena Prahy, kterou předává primátor města. Letošní Cenu Prahy převzala americká fotografka Carolyn Drake: „Fotografie jsem vytvořila v jedné ukrajinské vesnici a zachytila jsem na nich proměnu života v uhelné oblasti, poté co se tam po pádu SSSR uhelný průmysl zrušil. Po třicítce jsem najednou pocítila, že musím změnit svůj život, přestala jsem pracovat ve velké agentuře a začala se věnovat tvůrčí činnosti, jakou pro mě fotografie je,“ uvádí v rozhovoru fotografka, která také uvedla, že Cena Prahy je pro ní významným ohodnocením jejího snažení.