Začala přehlídka Patnáct let českého dokumentu

Praha - V rámci 4. ročníku Panelu připravovaných dokumentárních filmů představili organizátoři přehlídku "Patnáct let českého dokumentu", která předznamená vyhodnocení nejlepších dokumentárních filmů z let 1993 až 2007. Tři nejlepší dokumenty budou pak vyhlášeny na nadcházejícím nominačním večeru Českého lva. Přehlídka se koná v kinech Světozor a Mat od čtvrtka 18. září do 15. října. Projekce jsou přístupné pro veřejnost.

„Jsme rádi, že se tímto alespoň částečně splatí dluh vůči dokumentárním filmům, které nemohly být v minulosti v rámci Českého lva hodnoceny. Dalším krokem by mělo být zřízení samostatné kategorie, o které se bude rozhodovat na konci září,“ řekl jeden z organizátorů přehlídky Pavel Strnad.

Program prvního týdne přehlídky

18.9. 13:00 Český sen

19.9. 13:00 Co dělat (Cesta z Prahy do Českého Krumlova aneb jak jsem sestavoval novou vládu)

20.9. 13:00 Hry prachu

21.9. 13:00 Chačipe, Vierka

22.9. 13:00 Bohemia docta aneb Labyrint světa a lausthauz srdce

23.9. 13:00 Kniha rekordů Šutky

24.9. 13:00 Kupředu levá, kupředu pravá 

Kino Mat promítá přehlídku od 2. 10.

Do přehlídky byly zařazeny všechny české dokumenty natočené v letech 1993 až 2007, které jsou delší než 50 minut a byly uvedeny do kin. Filmy jsou v kinech přístupné pro veřejnost, lístky stojí 90 korun. O třech vítězných snímcích bude rozhodovat odborná porota, do které zasedne například prorektor AMU Ivo Mathé, režisérka Jana Hádková či novinářka Darina Křivánková.

Čeští dokumentaristé pro nadcházející rok chystají řadu dokumentů, za zmínku jistě stojí: dokument Radar Víta Klusáka a Filipa Remundy - paralelní portrét vládního lobbisty a neposlušeného starosty; Břetislav Rychlík ve spolupráci s Monikou Rychlíkovou natočil třetí pokračovaní celoročních sběrných dokumentárních pohledů tentokrát s názvem Černá srdce, Olga Špátová se ve svém filmu Oko nad Prahou věnuje tématu Kaplického Národní knihovny, film Ivetka a Hora režiséra Víta Janečka je o vizionářce z východního Slovenska, Martin Hanzlíček se ve filmu Krátká, dlouhá cesta vydal s Fedorem Gálem po stopách jeho otce, který zemřel na pochodu smrti ze Sachsenhausenu, první celovečerní film věnovaný českému rapu s názvem Česká RAPublika režíroval Pavel Abrahám, režisér Miroslav Janek v dokumentu Kateryna zachycuje příběh pěvkyně židovských lidových písní Kateryny Kolcové-Tlusté, dokument Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty do Polska je čtvrtým snímkem z tohoto cyklu, Linda Jablonská představí dokument s názvem Dovolená v KLDR, kam odcestovala spolu s turistickou skupinou.

Organizátoři v čele s Institutem dokumentárních filmů již počtvrté vydávají Katalog nových českých dokumentárních filmů, který je přednostně zaměřen na autorské solitérní dokumenty, jež mají plánovanou televizní či distribuční premiéru právě od tohoto září do konce srpna 2009. Katalog bude následně celý rok distribuován všemi třemi institucemi na českých i zahraničních festivalech a důležitým institucím v oblasti kinematografie, čímž český dokument získává neocenitelnou propagaci.