Kmotr punku Iggy Pop míří do Prahy

Praha - V Areně HC Sparta Praha vystoupí Iggy Pop 20. září. Do České republiky zavítá u příležitosti obnovené spolupráce s kapelou The Stooges, se kterou vystupoval koncem 60. let. Fanoušky si získal také díky divokému a nespoutanému chování při koncertech. Toho se mohou dočkat i návštěvníci pražského vystoupení, neboť podle zahraničních médií i ve svých 61 letech předvádí výkon, který je málokdy k vidění na koncertech o generaci mladších hudebníků.

Podle členů kapely The Stooges je to především publikum a jeho nadšené reakce, které je dohánějí k maximálním výkonům. Pořadatelé pražského koncertu slibují umístění pódia tak, aby zpěvák byl všem návštěvníkům na dosah na maximálně 20 metrů. Platí to také pro tribuny. 

„Přestože se koncert odehraje v hale, chceme i tímhle krokem co nejvíce napomoci dosažení autentické klubové atmosféry a dopřát lidem to, co zažívali na přelomu šedesátých a sedmdesátých let diváci v amerických klubech,“ uvedl za pořadatele David Gaydečka.

Iggy Pop se od svých punkových začátků nechal později inspirovat i dalšími hudebními styly a už dlouho je jedním z nejvšestrannějších hudebníků. Prožil si také těžké období alkoholové a drogové závislosti, což mimo jiné vedlo k rozpadu The Stooges v 70. letech.

Letos v březnu uvedl do rokenrolové síně slávy královnu popu Madonnu, spolupracoval s Davidem Bowiem. Ten ho kdysi pozval do Západního Berlína, kde mu produkoval nebo mu pomáhal natočit jeho první dvě sólové, pro mnohé fanoušky nejlepší, desky - The Idiot a Lust for Life. Obě vyšly v roce 1977. Společně s Tomem Waitsem se Iggy Pop blýskl ve filmové povídce Jima Jarmusche Káva a cigarety (1986) a v Jarmuschově snímku Mrtvý muž (1995).

V roli předskokanů se v Areně HC Sparta Praha představí skupiny Visací zámek a Vypsaná fixa.