Spisovatel Benamou představil v Praze svou knihu o Mnichovu

Praha - Knihu Michovský přízrak, podle níž připravuje režisér Miloš Forman s dramatikem a bývalým českým prezidentem Václavem Havlem filmový scénář, představil dnes ve zcela zaplněném kinosále Francouzského institutu v Praze francouzský spisovatel Georges-Marc Benamou. Večera se osobně zúčastnili Forman i Havel. Kniha pojednává o událostech, od kterých 29. září uplyne 70 let.

Román Mnichovský přízrak líčí okolnosti podpisu dohody, která v roce 1938 převrátila historii tehdejšího Československa a nadlouho znamenala konec svobody. Odehrává se koncem 60. let, kdy se americká novinářka setkává s jediným žijícím pamětníkem těchto událostí, bývalým francouzským premiérem Edouardem Daladierem. Na základě jeho vzpomínek sleduje hodinu po hodině všechny hlavní aktéry tehdejšího podpisu včetně Mussoliniho, Chamberlaina i Hitlera. Představitelé Německa, Francie, Británie a Itálie svým podpisem rozhodli o postoupení československého pohraničí Německu.

G.-M. Benamou:

„Můj zájem o Mnichov vznikl na základě jediné fotografie podpisu této dohody. Jen Daladier se na ní nedívá do objektivu a evidentně mu není příliš dobře.“

Podle autora se k této události, jakési „černé díře historie“, nikdo nechtěl vracet. Benamou prostudoval množství historických pramenů a své zdroje plně respektoval. Pečlivě popsal všechny okolnosti provázející podpis dohody i jednání, která mu předcházela. „Jsem velice šťastný, že Miloš Forman a Václav Havel se rozhodli toto téma převést na plátno,“ řekl.

Václav Havel české vydání jeho publikace přivítal: „Mnichovská dohoda byla událostí, která poznamenala nebo ovlivnila atmosféru v naší zemi a její dějiny na dlouhá desetiletí. Proto je velmi důležité, aby byla trvalým tématem naší reflexe,“ napsal Havel na přebalu knihy.