Kundera, Blatný, Kohout a další v Galerii Montanelli

Praha - Portréty literátů pocházejících ze zemí bývalého východního bloku, kteří kvůli pronásledování komunistickým režimem odešli na Západ, vystavuje Galerie Montanelli v Nerudově ulici. Mezi sedmnácti osobnostmi je sedm českých, z nichž jeden neemigroval - Václav Havel. Snímky na výstavě Ti, kteří zvolili svobodu, vznikaly v letech 1980-1981 na různých místech světa, k vidění budou do 5. prosince.

Vedle Havla jsou na fotografiích zachyceni Milan Kundera, Pavel Kohout, Jiří Gruša, Arnošt Lustig, Ivan Blatný a Josef Škvorecký. Autory snímků jsou němečtí reportéři Wilfried Bauer a Robert Lebeck, kteří spisovatele navštěvovali společně s německým novinářem Jürgenem Serkem. Ten si exilové autory, kteří utekli ze své vlasti před komunismem, vybral jako své celoživotní téma. Jako jeden z mála udělal například několik rozhovorů s Milanem Kunderou.  

Serke při svých cestách navštívil například Arnošta Lustiga ve Washingtonu, Josefa Škvoreckého v Torontu, nebo Pavla Kohouta na ostrově Capri. V Anglii hovořil s Ivanem Blatným, po čtyřiceti letech umělcova života v ústraní. V době, kdy Serke dohledával spisovatele po celém světě, často nevěděl, že většina z nich se stane nakonec literárními hvězdami. 

Jürgen Serke:

„S Milanem Kunderou jsme přátelé, on velmi rád píše dopisy, a tak se vždy domlouváme na setkání. Pokaždé spolu vypijeme lahev červeného vína a popovídáme si.“