Vincent van Gogh trhá návštěvnické rekordy

Vídeň - Obsáhlá výstava obrazů a kreseb holandského malíře Vincenta van Gogha ve vídeňské Albertině přitahuje pozornost mimořádného počtu zájemců. Za první tři týdny výstavu navštívil rekordní počet 100.000 lidí.

Návštěvnost tak překonala i dosud nejúspěšnější přehlídky, které muzeum Albertina uspořádalo z děl Albrechta Dürera v roce 2003, Petera Paula Rubense v roce 2004 i loňskou výstavu Pabla Picassa. Výstava byla otevřena 5. září a má trvat do 8. prosince. Už nyní se ale uvažuje o prodloužení. Muzeum navíc stanovilo právě pro tuto výstavu výjimečnou otevírací dobu - každý den od 09:00 do 19:00 a ve středu až do 21:00.

„Expozice je opravdu velkým magnetem pro návštěvníky z celé Evropy, protože to je v současné době největší středoevropská přehlídka tohoto umění. Řekla bych, že hosty láká také samotná budova Albertiny, je to skutečně palác věnovaný kultuře. Případným návštěvníkům z Česka bych doporučovala, aby nejezdili auty až do centra Vídně, hlavně z důvodů nemožnosti parkování. Dobrou zprávou je, že výstava byla zatím prodloužena o tři dny, a nevylučuje se možnost dalšího prodloužení,“ informuje z Vídně zpravodajka ČRo 1 Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Ve Vídni je vystaveno 50 olejů a stovka akvarelů a kreseb. Exponáty byly získány ve spolupráci v Van Goghovým muzeem v Amsterdamu od 60 majitelů z celého světa. Je to největší počet malířových děl, která byla shromážděna od roku 1990, kdy byla právě v Amsterdamu uspořádána jubilejní výstava jeho prací. V Rakousku je to první výstava Van Gogha po více než půl století.