Týdenní festival poutá pozornost na kvalitní architekturu

Praha - Letos po druhé otevřel své brány festival Architecture week, který se koná v Praze od 29. září do 5. října. Široké veřejnosti chce představit současnou českou i světovou moderní architekturu. Na programu jsou výstavy, přednášky nebo filmy. Centrem přehlídky budou budova Nadace ABF na Václavském náměstí a Veletržní palác, kde mohou lidé získat informace o všech festivalových akcích.

Na programu jsou hlavně výstavy a přednášky, ale i semináře, debaty a procházky městem. Týden architektury by měl totiž podporovat zájem o architekturu především na základě vlastních dojmů, prožitků a zkušeností. Svá studia otevřou i někteří architekti. Pořadatelé by chtěli, aby jejich akce vzbudila také zájem lidí o urbanistický rozvoj Prahy i o další plánování jejího vývoje.

„Chodíme kolem architektury, žijeme v ní. To co mi představujeme je jednak rozvoj našich měst a také iniciujeme diskuzi, jestli na Pankráci vzniknou nové mrakodrapy nebo v Libni, nebo v Brně,“ uvádí Pavel Štastný, spoluorganizátor Architecture week.

Ve Veletržním paláci bude třeba výstava o současné polské architektuře - představí 20 objektů postavených ve Varšavě v letech 1994 až 2005. Pod názvem Cesta k pomalé architektuře se na stejném místě bude konat přehlídka staveb, které vycházejí z principu trvale udržitelného rozvoje - reagují na potřeby svých uživatelů a spojují technologie, které šetří energií.

Princip architektury prezentovaný na výstavě rozvinulo italské studio Frigerio Design Group. Na výstavě se podílí i Národní galerie v Praze, stejně jako na expozici Living in Europe. Ve spolupráci se sdružením Equator European Architects, které sdružuje ateliéry z několika metropolí Evropy - Helsinek, Stockholmu, Vratislavi, Prahy, Paříže, Bruselu, Dublinu a Lisabonu, představí architekturu těchto evropských měst prostřednictvím tvorby zúčastněných studií a architektů.

Radomíra Sedláková, kurátorka Národní galerie říká: „Architektura je dneska tak univerzální, že nás může vést k zamyšlení, jak je to s výškovými budovami v centru Prahy, jak je to se vztahem k sídlištím, malým budovám, k objektům dopravních staveb.“

K výstavám jsou připravené přednášky jejich autorů či architektů, debaty například na téma sociálního bydlení či přednáška architektky Evy Jiřičné. Přednáška Olega Hamana se bude týkat zásad umísťování výškových staveb ve vybraných lokalitách na území Prahy - jde o jedno z témat, kvůli nimž se přou architekti s památkáři a na které Prahu upozorňuje UNESCO.