Osudová osmička roku 1938

Praha - Mnichovská zrada je název tematické výstavy instalované v Písecké bráně a váže se k osudovým osmičkám českého národa. Uspořádala ji Praha 6 ve spolupráci s dalšími organizacemi.

Charles Fries, velvyslanec Francie v ČR:

„V roce 1938 Francie prokázala svoji slabost, svoji neschopnost a nedostatek solidarity vůči tehdejšímu Československu.“

Vernisáže se zúčastnil i zvláštní host. Francouzský velvyslanec tu přednesl projev, ve kterém veřejně odsoudil postoj Francie k mnichovské dohodě.

Organizátoři pojali jednu z mnoha českých akcí spojených s výročím podpisu mnichovské dohody originálně. Do prostor Písecké brány umístili portréty různých osobností spojených s rokem 1938.

„Oslovili jsme lidi, kterých se téma přímo týká, ty, co přežili holocaust, ty, jejichž osud byl spojen s tímto datem,“ říká jeden z pořadatelů Martin Kroupa.

To všechno je doplněné i o portréty vybraných moderních vojáků, kteří se vyjadřovali k mnichovské dohodě. Kromě toho si mohou návštěvníci prohlédnout i faksimile důležitých mezistátních dohod vydaných od první republiky až do osudného září 1938.

Organizátoři výstavu připravovali přes dva měsíce, projekt samotný včetně konkrétních portrétů osobností je ale výsledkem dlouhodobé práce.