Vysoké tamaryšky odrážejí rozporuplný chasidský úsměv

Mikulov - V předvečer tragického výročí, kdy přesně před 70 lety 8. října 1938 obsadila město Mikulov hitlerovská vojska a následně proběhla rychlá likvidace tamější židovské komunity, se odehraje premiéra komponovaného pořadu Vysoké tamaryšky aneb Osmnáct požehnání, též devatero sloupů opěrných. Projekt s texty Jiřího Langera a hudbou skladatelů Pavla Haase a Dmitrije Šostakoviče v režii J. A. Pitínského je věnován židovské víře a lidové kultuře. Premiéra se uskuteční 7. října v 19 hodin na zámku v Mikulově a v témže čase pak ještě 9. října v Besedním domě v Brně.

Role průvodce pořadem připadla Janu Potměšilovi, skladby Haase a Šostakoviče přednese cenami ověnčený Pavel Haas Quartet, klavírista Jan Jiraský a zpěváci Pavla Vykopalová, Jana Sýkorová a Michal Lehotský. „Fascinuje mě jak téma tragédie židovského národa, tak dramata obou skladatelů, kteří jsou s Vysokými tamaryšky spojeni,“ říká Jan Potměšil, který na nabídku účinkovat ve večeru s židovským tématem okamžitě kývl. „Z jejich hudby i osobních příběhů vnímám velkou touhu po životě, udivující pokoru i jejich výjimečnou sílu zachytit i v těch nejtemnějších dobách poezii a hudbu sfér,“ doplňuje herec.

„Z inscenace je cítit chasidský rozporuplný úsměv,“ dodává režisér J. A. Pitínský a vystihuje tím základní náladu Vysokých tamaryšků, patrnou jak z vybraných ukázek knihy Devět bran Jiřího Langera, tak z hudebního doprovodu. Tou je neustálá blízkost utrpení i samozřejmé vědomí, že ze života je třeba se v každém okamžiku radovat. „Honza Potměšil má hluboké a ještě i čiré vnímání, co jsme se nachechtali nad tím Langerem,“ doplňuje Pitínský.

J. A. Pitínský:

„Na jedné straně Šostakovič a na druhé stařičký, na kraji světa bědující Mikulov, jsou jakýmisi hroty či hrůtky tohoto pořadu.“