Jihočeské divadlo platí Krumlovu z otáčivého hlediště desátek

Český Krumlov - Přes tři miliony zaplatilo Jihočeské divadlo městu Český Krumlov. Ustoupilo tak radnici ve sporu o poplatek z prodaných vstupenek na otáčivé hlediště. Odevzdaná částka znamená pro divadlo výrazný zásah do rozpočtu - odpovídá zhruba sponzorským darům za celý rok. Nicméně platnost vyhlášky kulturní zařízení uznává, i když s ní nesouhlasí.

Vyhláška, která divadlu ukládá zaplatit do městského rozpočtu patnáct procent z ceny každé prodané vstupenky, označil ředitel Jihočeského divadla za diskriminační. Podle něho přijíždí do Krumlova jen kvůli otáčivému hledišti tisíce lidí, ti ve městě utrácejí peníze, a město by tak mělo divadlu spíše přispívat.

„Patnáct procent z příjmů z otáčivého hlediště pro nás představuje tři miliony dvacet tisíc, což jsou vlastně všechny peníze, které získáme od sponzorů,“ vypočítal ředitel divadla Jiří Šesták. Radnice se hájí tím, že divadlo a jeho návštěvníci využívají silnice, osvětlení nebo odvoz odpadu, což platí město.

Podobná situace se bude pravděpodobně opakovat i v příštím roce. Vyhlášku kontrolovali i ministerští úředníci a shledali, že zákony neporušuje. „Vyhláška je na základě zákonných norem,“ řekla místostarostka Jitka Zikmundová. „Veškeré naše úsilí jim dáváme jako dárek. Tohle výpalné je velmi diskriminující,“ oponuje Šesták.

Za divadlo se postavily i některé osobnosti. Točna podle nich doplácí na to, že je příliš úspěšná. Jihočeskému divadlu nyní částečně pomohl kraj, který mu poskytne dvoumilionovou dotaci. Peníze může kulturní organizace použít i na částečné zalepení díry, která po převedení peněz zůstala v jejím rozpočtu.