Tourfilm končí vítězstvím netradičního pohledu na Dublin

Karlovy Vary - Letošní ročník mezinárodního festivalu filmů o cestování Tourfilm dnes končí. Druhý den patřil České televizi. Hlavní cenu ale získali Irové. Jejich pětiminutový snímek Dublin - Truly, Madly, Deeply vystihl podle poroty současné trendy v cestování. Z celkového počtu 25 udělovaných cen jich 17 získaly evropské snímky, s prázdnou neodešla ani Česká republika. Nejdále poputují ocenění do Nové Kaledonie a na Maledivy.

Rozhodování o Grand prix pro nejlepší film bylo podle prezidenta festivalu Josefa Schütze nesnadné. Velmi dobrý byl prý také další snímek z britských ostrovů England´s North Country. „Uchvátil nás také švýcarský snímek o Alpách,“ dodal.

Anglický snímek získal ale první cenu udělovanou v kategorii videa a filmy do 30 minut, prezentující především státy, regiony a města. Druhá byla Itálie s filmem Italy in 15 minutes a třetí Česká republika se snímkem A Symphony for the Senses. Ten se umístil také v sekci Tour Region Film, kde skončil na druhém místě.

Tourfilm a Tour Region Film

V roce 2003 se mezinárodní filmový festival Tourfilm spojil s národním festivalem Tour Region Film, který má dvě soutěžní sekce. Jejich vítězové byli vyhlášeni včera. V první - filmové - kategorii nejvíce zaujal snímek Vary Karla IV., v soutěži multimediálních projektů zvítězila společnost Turistika.cz se stejnojmennými webovými stránkami.

Mezi filmy v oblasti komerční turistiky, kam se přihlásily například hotely nebo cestovní agentury, zvítězili na Tourfilmu korejští filmaři se snímkem Korea, Sparkling. V kategorii televizní dokumentární a publicistické filmy do 60 minut uspěl již zmiňovaný švýcarský film The Alps. Druhé místo v této kategorii patřilo seriálu České televize Na cestě. Třetí místo obsadil dokument z české produkce Maledivy - velké divy!. V sekci multimédia zaujal porotu nejvíce polský projekt.

Objektiv a jeho „ségra“ Toulavá kamera

Druhý festivalový den mohli návštěvníci diskutovat s tvůrci pořadů o cestování České televize. Setkání s moderátory a tvůrci cestovatelských seriálů festival podle pořadatelů oživilo.

Dopoledne se zájemci seznámili s historií Objektivu, který v lednu oslaví 22 let své existence. „S takovým věkem jsme nejstarším, ale pořád vitálním cestovatelským magazínem v téhle zemi,“ doplnil dramaturg pořadu Tomáš Šponar.

Zatímco Objektiv láká hlavně do zahraničí, zajímavosti z domova ukazuje jiný oblíbený pořad Toulavá kamera. "Existuje pět let a já vždycky říkám, že jsem ji vymyslela jako takovou ségru Objektivu," zažertovala spoluautorka pořadu Iveta Toušlová.

ČT na Tourfilmu
Zdroj: ČT24