Václav Havel převezme Cenu Jaroslava Seiferta

Praha -  Bývalý český prezident a dramatik Václav Havel převezme Cenu Jaroslava Seiferta udílenou Nadací Charty 77. Ceremoniál se odehraje v bývalém kostele svaté Anny, z kterého právě Havel vytvořil kulturní centrum - Pražská křižovatka. O Chartě 77, její nadaci, exilu a osobnosti Václava Havla dnes promluvil jeho přítel a společník v disentu František Janouch.

"Václav Havel ukázal, že ho prezidentování vůbec nepokazilo a zůstal dobrým dramatikem i spisovatelem. Cenu dostal za divadelní hru Odcházení, za svazek svých prezidentských projevů, které si kvůli nenapodobitelnému stylu psál vždy sám, a také za knihu Prosím stručně," vysvětluje ocenění bývalého prezidenta předseda Správní rady Nadace Charty 77 František Janouch.

Cena Jaroslava Seiferta, vzniklá v exilu, má připomínat jednoho z největších českých moderních básníků a podporovat nezávislou českou a slovenskou literaturu. Nadace uděluje prestižní cenu od roku 1986. Janouch osvětluje, proč ji Havel dostává až nyní: „V prvních letech udělování ceny byl Václav Havel členem poroty. Nebylo by zrovna vhodné, aby se členové poroty oceňovali navzájem. V dalších letech se stal prezidentem a my jsme nepovažovali za vhodné dávat cenu hlavě státu.“

Jak se podle Janoucha změnil prezidentův literární styl? „Navazuje na minulou tvorbu. Myslím, že ve své nejmladší tvorbě postihl více zkušeností. Je zralejší, ale styl zůstává hutný, stručný a sebeironický.“

„Havel je stále pro mnohé občany takovým myšlenkovým guru. Nechává své myšlenky uzrát, nebojí se je formulovat a předkládat veřejnosti. Pokračuje plynule v tom, co ho kdysi dostalo do vězení,“ říká Janouch k osobnosti bývalého prezidenta.