„Nejkrásnější kniha světa“ je o Michelangelovi

Paříž - V deskách s mramorovým basreliéfem a psaná na pergamenu inkoustem vyrobeným podle starých receptů vychází "nejkrásnější kniha světa". Je věnovaná italskému renesančnímu géniovi Michelangelu Buonarrotimu (1475-1564) a je opravdu jen pro náročné - každý z 99 exemplářů stojí 100.000 eur, tedy asi 2,5 milionu korun.

Superluxusní publikaci s názvem „Michelangelo. La dotta mano“ (Michelangelo. Vědoucí ruka) vydává italské nakladatelství FMR, které se na přepychové knihy o umění specializuje. Kniha vychází v roce pětistého výročí zahájení Michelangelových prací na výzdobě stropu Sixtinské kaple ve Vatikánu.

Vědecký ředitel skupiny FMR Flaminio Gualdoni agentuře AFP řekl, že byla pojata jako umělecké dílo a že je určena bibliofilům, kteří pojmou její nákup jako svého druhu mecenášský počin.

„Cena se může zdát vysoká, mluvíme-li o knize, ale ne, mluvíme-li o uměleckém díle. Náš cíl není mluvit o penězích nebo dosáhnout toho, aby peníze mluvily. Chtěli jsme vyjít z ideje italské renesance, podle níž je kniha umělecké dílo, a respektovat její nároky na to, aby dílo bylo dokonalé,“ řekl Gualdoni.

Kniha má rozměry 68 krát 42 centimetry. Její obálku tvoří jemná mramorová deska zapuštěná v rámu potaženém červeným aksamitem. Na desce je ručně vytesaná reprodukce basreliéfu Madona na schodech - prvního díla, které Michelangelo vytvořil. Bylo mu tehdy patnáct let a basreliéf byl jeho vlastnictvím po celý život. Mramor pro desky pochází z lomu v Carraře, odkud čerpal materiál i sám Michelangelo a který byl pro tuto příležitost znovu otevřen.

Kniha má 264 stran. Text v italštině je Michelangelův životopis od jeho současníka Giorgia Vasariho (1511-1574), inkoust, kterým je psán, má vydržet „500 i více let“. V knize je 83 celostránkových nebo dvoustránkových fotografií, kopie rytin jsou na papíru napodobujícím originál. Předsádka je ze zlaceného papíru. Kniha váží 24 kilogramy, nepočítaje v to schránku z lakovaného dřeva, ve které je dodávána.

Výroba jednoho každého exempláře knihy trvá tři až šest měsíců. Zatím jich bylo vyrobeno dvacet, z nichž deset už je prodáno. Jednu si koupilo madridské muzeum Prado, dvě blíže neurčené rockové hvězdy, napsala AFP.