Velvyslankyně izraelské hudby zazpívá v Praze

Praha - Festival "Struny podzimu" přivítá jednu ze svých největších hvězd, izraelskou písničkářku a skladatelku Chavu Albersteinovou. Na svůj pražský koncert v Rudolfinu si pozvala i české hosty, muzikanty z kapely Čechomor.

V Izraeli patří mezi nejoblíbenější zpěvačky. V Evropě se jí říká velvyslankyně izraelské hudební kultury. Její muzika nese prvky východoevropských lidových písní i šansonu. Na repertoáru má ale Chava Albersteinová hlavně skladby v hebrejštině a taky v jidiš, starém jazyku evropských židů, který ve světě propaguje. Se svým manželem režisérem Nadavem Levitanem natočila dokument věnovaný posledním žijícím básníkům jidiš z Izraele.

Chava Albersteinová zpívá od sedmnácti let, během své čtyřicetileté kariéry vydala téměř šedesát desek. Šest z nich dosáhlo na cenu Kinor David, izraelskou obdobu Grammy. Zpěvačka není českému publiku příliš známá, i když tu vystoupila už dvakrát. Poprvé před devíti lety s kapelou The Klezmatics, její zpěv zazněl i ve filmu Jana Hřebejka Musíme si pomáhat.