Ceny Sazky a Divadelních novin získali Němec, Sokol a Prachař, Odcházení neuspělo

Praha - Ve Státní opeře v Praze byly v pátek uděleny Ceny Sazky a Divadelních novin. Udělovaly se už poosmé na základě hlasování kritiků a divadelních publicistů. Oceněni byli herci František Němec, David Prachař nebo režisér Ondřej Sokol. Nová Havlova hra Odcházení nezískala od divadelních kritiků ani jedno ocenění.

Cenu za herecký výkon bez ohledu na žánr získal František Němec za roli Cecila v inscenaci hry Ledňáček v pražském Divadle Ungelt. Dramatický příběh Williama Douglase Homea, který je metaforou o dlouhém trvání nenaplněné lásky, jejíž aktéři se setkávají po půl století, tam nastudoval režisér Ladislav Smoček. „Já nejsem sběratel cen, takže to pro mě bylo milé překvapení, že se Divadelní noviny rozhodly udělit mi cenu,“ komentoval ocenění Němec.

Ceny Sazky a Divadelních novin se udílejí od roku 2001 pod záštitou ministra kultury v pěti kategoriích, každý oceněný získá sošku od Stefana Milkova a diplom z tvůrčí dílny Oldřicha Kulhánka. Jsou spojeny s finanční částkou 150 tisíc korun, vítěz kategorie za herecký výkon sezony získá 200 tisíc korun. S cenami Thálie a Alfréda Radoka patří k nejvýznamnějším domácím divadelním oceněním.

Činoherní cenu převzal Ondřej Sokol za režii Syngovy hry Hrdina západu, která měla před rokem premiéru v pražském Činoherním klubu. V kategorii Hudební divadlo byli oceněni Aleš Březina a Jiří Nekvasil za autorství opery Zítra se bude… o soudu s Miladou Horákovou, která měla na jaře premiéru v pražském Divadle Kolowrat, scéně Národního divadla. Nejlepším počinem sezony v oboru tance a baletu byla vyhlášena choreografie Václava Kuneše nazvaná Small Hour, realizovaná souborem 420 People v pražském Divadle Archa. Vítěze zná i kategorie Alternativní divadlo. Stal se jím David Prachař, který kritiky oslovil kreativním hereckým přístupem v inscenaci Neúplný sen v produkci Studia Damúza v NoD/Roxy v Praze.