Do Česka přichází komiks o Freudovi

Praha - Někdejší hit francouzské literatury, komiks Freud aneb Dobrodružství psychoanalýzy, právě vychází v českém překladu. Zpracovává život a dílo slavného rakouského psychiatra, rodáka z moravského Příboru, a to humornou formou.

Komiks se drží reálných faktů. Už od prvních stránek popisuje důležité okamžiky, které později ovlivnily jeho slavnou teorii psychoanalýzy. Čtenáři zde naleznou první krůčky malého Sigmunda, jeho první lásky i sexuální pokusy. Kniha je ve Francii velmi populární. Poprvé tam vyšla před 32 lety a předloni se dočkala druhého vydání.

Psycholog Jeroným Klimeš:

„Jsem rád, že takové knihy vycházejí, protože psychoanalýza je složitá věda a čím snazším způsobem se k ní člověk dostane, tím lépe.“

Výtvarná stránka publikace se liší od běžných komiksů. Jednoduché černobílé ilustrace zobrazují často odvážné sexuální motivy. Jednotlivé výjevy doplňují odborné texty o Freudových teoriích - jeden z francouzských autorů je sám psychoanalytik. 

Komiks pro dospělé podle odborníků zažívá v posledních letech v Česku zlatou éru. „Situace je jiná než před deseti lety, stejné množství komiksů, co tehdy u nás vyšlo za rok, teď vyjde během měsíce. Poptávka je velká,“ říká odborník na komiksy Kamil Bernášek. Freudův portrét je další z řady komiksů, které se věnují skutečným hrdinům. V posledních letech se v této podobě dostaly ke čtenářům i portréty Franze Kafky, Alberta Einsteina nebo Carla Gustava Junga.