Začíná frankfurtský veletrh, patřit bude Turecku a eBooks

Frankfurt nad Mohanem - Jubilejní šedesátý ročník největšího knižního veletrhu na světě začal dnes v německé metropoli Frankfurt nad Mohanem. Zúčastní se ho rekordní počet vystavovatelů ze 103 zemí světa, jeho čestnou hostující zemí je Turecko. Na veletrh, který potrvá do 19. října, přijede například Umberto Eco, Paulo Coelho nebo Günter Grass.

Na letošním frankfurtském knižním festivalu představí více než sedm tisíc vystavovatelů téměř čtyři sta tisíc titulů. Na výstavišti nebudou chybět ani čeští zástupci - z České republiky přejelo 45 vystavovatelů, převážně knižních nakladatelství. Většina jejich prezentace bude soustředěna v české národní expozici na ploše 140 metrů čtverečních.

"Z českých spisovatelů přijíždí na veletrh Irena Dousková, které zde vychází překlad její knihy Hrdý Budžes. Ve spolupráci s českým centrem v Berlíně je připraveno čtení. Doufáme, že Irena Dousková se setká s německým, ale i mezinárodním publikem," prozrazuje Dana Kalinová, ředitelka ze Světa knihy.

Zapomeňte na papír, e-books jsou tady…

Loni byl veletrh zaměřen na audioknihy, letos na téma elektronických knih, tzv. eBooks. Téma jubilejního ročníku odráží postupující digitalizaci knih. Společnosti jako Amazon nebo Sony chtějí na veletrhu přestavit zařízení pro čtení knih v elektronické podobě.

Elektronické knihy jsou speciální přenosná zařízení podobná iPodům. Jejich nejdůležitějším komponentem je velký displej a ovládací prvky pro listování textem. Elektronické knihy umožňují ukládání textových, zvukových i obrazových souborů.

Úchvatně barevné Turecko

Čestnou hostující zemí frankfurtského veletrhu se stalo Turecko. Prezentovat se bude mottem „úchvatně barevné“. Země, jejíž obyvatelé tvoří v Německu významnou menšinu, vyšle do Frankfurtu přibližně 250 spisovatelů. Turecký prezident Abdullah Gül zahájí společně s německým ministrem zahraničí Frank-Walterem Steinmeierem veletrh dnes večer slavnostně zahájí.

  • Elektronické knihy zdroj: www.ebookmail.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/473/47226.jpg
  • Úchvatně barevné Turecko zdroj: ww.buchmesse.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/467/46631.jpg