Na Úřadu vlády lze vidět Deklaraci lidských práv „Za úsvitu“

Praha - Výstavu fotografií k 60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv připravil Úřad vlády ve spolupráci s Informačním centrem OSN. Expozici pod názvem Za úsvitu, umístěnou v prostorách Strakovy akademie, slavnostně zahájil premiér Mirek Topolánek a ministryně Džamila Stehlíková. Ze Strakovy akademie poputuje výstava k veřejnosti a během roku 2009 bude k vidění v regionálních centrech po celé České republice.

Výstava chce přiblížit lidská práva běžnému člověku v širších souvislostech, jakými jsou historie lidských práv v Česku i ve světě, otázka padesátých let, totality a problematika menšin. „Pokusili jsme se zmapovat širší pojetí lidských práv, hovoří se o druhé, třetí, dokonce čtvrté generaci lidských práv,“ prozrazuje autor výstavy Zdeněk Kalvach.

Expozice se zabývá hlavně otázkou diskriminace a práv znevýhodněných lidí. „Smyslem výstavy je stále poukazovat na to, že můžeme zlepšovat životní podmínky a hlavně důstojnost těch slabších,“ doplnila ho minstryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková.

Topolánek: Deklarace znamenala vítěznou bitvu, ale ne vítězství

Premiér v úvodu slavnostního zahájení připomněl i organizaci OSN, na jejíž půdě deklarace před šedesáti lety vznikla. „Poprvé vznikl dokument, potvrzující nezcizitelnost základních svobod, na jehož znění se byli schopni shodnout zástupci všech civilizací a kultur,“ uvedl k deklaraci.

"Touha po svobodě je věčná a přirozená.

Všeobecná deklarace lidských práv tak jen shrnula do jednoho krátkého textu to, o čem po tisíce let psali myslitelé, co garantovali někteří osvícení vládci, za co bojovali řadoví občané v různých dobách a na různých místech planety. Deklarace znamenala velkou vítěznou bitvu v zápase o svobodu. Ale ani zdaleka nepřinesla konečné vítězství."

/premiér Mirek Topolánek/