Prado vystavuje Rembrandta - ve velkém stylu

Madrid - Museum Prado hostí velkou výstavu jednoho z nejvýznamnějších evropských malířů - holandského mistra Rembrandta van Rijna (1606-1669). Výstava téměř 40 jeho děl je dosud největší ve Španělsku. Expozici osobně minulý týden zahájil král Juan Carlos, otevřená bude do 6. ledna příštího roku.

Madridská výstava představuje práce ze všech období Rembrandtovy malířské kariéry, je zaměřena na malby s biblickými a historickými scénami. Pořadatelé ji umístlili do nového křídla galerie, otevřeného před rokem.

Rembrandt namaloval přes 800 obrazů a vytvořil stovky grafik a rytin. Byl známý už za svého života, jeho sláva ale narostla v 19. století, kdy Holandsko hledalo národní hrdiny a symboly. Rembradtovi říkali Mistr intimních portrétů, známé jsou i jeho autoportréty.

Maloval i amsterodamské žebráky a chudé lidi, a získal si tak sympatie u různých společenských vrstev. Znal velmi dobře historii evropské malby i amsterdamský trh s uměním, sám měl velkou sbírku grafik. 

Na konci života ho provázely osobní problémy a nakonec i bankrot. Jeden z velikánů doby, kterou historici označují jako zlatý věk holanského umění, je pochován v neoznačeném hrobu protestantského kostela Westerkerk v Amsterdamu.  

Splněné sny milovníka umění

Museum Prado na sezonu 2008/2009 chystá například výstavu děl Francise Bacona, která je nyní k vidění v Londýně, nebo soch z drážďanského Albertina.

Podpis Rembrandta van Rijna
Zdroj: ČT24