Festival MOFFOM skončil rozdáním cen

Praha - Hlavní cenu na pátém ročníku mezinárodního festivalu hudebních filmů Music On Film-Film On Music (MOFFOM) si odnesl polský snímek Solo režiséra Macieje Pisareka. Pětičlenná odborná porota se shodla, že snímek o skladateli Boguslawu Schaefferovi, jehož skladby jsou hrané po celém světě, dokázal ojedinělým uměleckým způsobem zprostředkovat hudbu obrazem.

Z 12 soutěžních filmů získaly čestná uznání Kiss tě milují režiséra Jima Heneghana, který zachycuje život fanatických fanoušků kapely Kiss, a snímek Africký underground: Demokracie v Dakaru režiséra Bena Hersona o africké hiphopové subkultuře. Snímek režisérky Margarity Jimenové Gogol Bordello Non-Stop si z festivalu odnesl cenu diváckého hlasování.

Organizátoři festivalu také ocenili dva bojovníky za lidská práva a mír - amerického folkového písničkáře Peta Seegera a českou zpěvačku Martu Kubišovou.

Festival MOFFOM od 16. do 20. října představil v pražských kinech Lucerna, Světozor a Evald v sedmi sekcích 58 snímků o skupinách a hudebnících, hudebních stylech a hudbě samé. Do hledišť si našlo cestu na 10.000 diváků.

„Chceme, aby festival plnil částečně i vzdělávací úlohu, a do budoucna bychom velice rádi navázali spolupráci se školami, a přivedli tak do kin mnohem více studentů,“ uvedl zakladatel a ředitel festivalu John Caulkins. Diváci podle pořadatelů s nadšením přijali například předpremiéru českého filmu Sestra, kdy představili osobně režisér Vít Pancíř a hudebník Filip Topol.

Hudební fanoušci měli jedinečnou příležitost nahlédnout do kuchyně muzikantů a ikon hudebního světa, jako jsou Joy Division, Bob Dylan, Sigur Rós či The Who. Většina z dokumentů byla v Česku uvedena poprvé. Letošní, pátý ročník se zaměřil zejména na dokumenty a téma New Yorku.

Organizátoři festivalu také ocenili dva bojovníky za lidská práva a mír - amerického folkového písničkáře Peta Seegera a českou zpěvačku Martu Kubišovou.

Festival také otevřel novou sekci Planet MOFFOM, kam byly zařazeny nonverbální filmy. V sekci MOFFOM Docs se objevil dokumentární film režisérky Olgy Špátové Půjdu, kam chci, který se zabývá fenoménem písničkářky Radůzy.