Ať žije jazz, ať žije Přerov

Přerov - Ve středu začal v Přerově Československý jazzový festival oslavou. Před padesáti lety se v tehdejší jedenáctiletce zrodil první přerovský dixieland - Academic Jazz Band, jehož repertoár čerpal z hudby jazzových velikánů 20. a 30. let. Přerovský festival hostí - od 22. do 25. října - nejen jazzové, ale i bluesové a swingové orchestry, z domova i zahraničí.

Kulaté, čtvrtstoleté výročí slaví i samotný festival. První ročník se konal v roce 1984 v Karlových Varech, předcházel mu ale Československý amatérský jazzový festival právě v Přerově, kam se hudební přehlídka pro jazzové příznivce z Česka a Slovenska zase vrátila.

Letošní ročník zahájil 22. října oslavenec - přerovská kapela Academic Jazz Band. Na podium Městského domu si pozvala dvě spřátelené kapely: Jazz Quartet ze Slovenska a IKS Big Band z německého Rüsselsheimu. Jejich vystoupení bylo spíše prologem k festivalu, zahájení připadá na čtvrteční večer.

Program bude dnes nejprve patřit CZ/SK Big Bandu, v němž působí - jak už název  napovídá - čeští a slovenští jazzoví instrumentalisti. Ve druhé polovině zahajovacího koncertu se na podiu objeví americké vokální sexteto Take 6. Toto uskupení, které osciluje mezi moderním gospelem, doo-wop music, rhythm'n'blues a jazzem je laureátem deseti cen Grammy a stejného počtu Dove Awards.

Hodiny tance nejen pro starší a pokročilé

O zábavu při společenském galavečeru Smím prosit? v rytmu hudby 20. až 40. let se v pátek postarají Ondřej Havelka a jeho Melody Makers a Bratislava Hot Serenaders. Swingová tančírna je podle slov pořadatelů určena pro začátečníky, pokročilé, ale netančícím je vstup rovněž povolen.

Při závěrečném koncertu se nejen jazzoví fanoušci mohou těšit na americké klavírní trio The Bad Plus. Festivalové finále bude patřit jedné z největších legend jazzové historie - Orchestru Counta Basieho.

  • Hraje Academic Jazz Band autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/484/48357.jpg
  • Ondřej Havelka a Melody Makers zdroj: www.mzv.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/484/48378.jpg