Na post šéfa ČF doporučila komise Darjanina, ministr ale váhá

Praha - Výsledek konkurzu na generálního ředitele České filharmonie je zatím nejistý. Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) dnes potvrdil, že komise doporučila bývalého generálního komisaře za ČR na výstavě Expo 2005 a intendanta hudebního festivalu Dvořákova Praha Vladimíra Darjanina. Kdo bude šéfem ČF není podle Jehličky ještě definitivní a možná bude vypsán i nový konkurz. Dnes večer bude ministr jednat se svými náměstky, rozhodnutí ale prý ještě nepadne. Možnost dalšího konkurzu potvrzují i informace ze zákulisí.

„Pět členů z devítičlenné komise navrhlo pana Darjanina. Byl bych samozřejmě raději, aby komise navrhla v poměru osm ku jednomu nebo šest ku třem. Je nakonec ale na ministrovi, který nemusí respektovat výsledky. Ministr jmenuje a odvolává,“ uvedl Jehlička. Zdůraznil, že je velmi důležité, kdo povede Českou filharmonii. Úzce to podle něj souvisí s její budoucí uměleckou úrovní, a proto prý chce ke konkurzu přistupovat zodpovědně.

Jehlička zároveň uvažuje o možnosti vypsat nové výběrové řízení, nalézt více kandidátů a vybírat i z těch, kteří se přihlásili. Vítězství Darjanina podle něj nebylo přesvědčivé. Vyvrátil také spekulace o průtazích, které provázejí oznámení výsledky konkurzu. Podle něj nejde o nic jiného než o to, aby se situace v České filharmonii zlepšila a uklidnila.

Jméno nového ředitele, který by měl do funkce nastoupit k 1. červenci 2009, má být oznámeno do konce letošního roku, což je podle kritiků pozdě. „Nechci učinit ukvapené rozhodnutí a musím se poradit s řadou odborníků, kterým důvěřuji a kteří problematice rozumí,“ oponuje Jehlička. Doporučením komise se prý nemohl zabývat kvůli velkému zaneprázdnění, které v uplynulých dnech způsobily volby.

Výběrového řízení se účastnil také ředitel Pražského filharmonického sboru Richard Sporka, vedoucí obchodního oddělení ČF Martin Harold, někdejší ředitel ČF Jiří Kovář a Stanislav Vaněk, hudební režisér a bývalý ředitel festivalu Zlatá Praha.