Protimluv zní Ostravou

Ostrava - Verše v češtině, slovenštině, polštině i maďarštině zní v těchto dnech Ostravou. Koná se zde totiž druhý ročník Mezinárodního literárního festivalu Protimluv.fest, pořádaný stejnojmennou literární revue. Poezie zní v kavárnách, knihkupectvích, ale i v rockových klubech.

Pozornost na festivalu na sebe strhává prokletý básník Pavel Josefovič Hejátko, rebel a provokatér, o jehož názory se zajímá i policie. „Jako rebel se samozřejmě necítím, já z toho mám srandu. Každopádně je fakt, že ani dnes si nemůže každý říkat, co chce, to snad nemusíme rozebírat,“ říká se smíchem Hejátko.

István Vörös vydává u Protimluvu nejnovější sbírku, kterou představil v maďarském originálu. Sám však jako bohemista mluví česky. Propaguje maďarskou poezii, na kterou by se nemělo zapomínat a měla by se více vydávat. „Stojí to za to. Ale samozřejmě je potřeba mít kvalitní překladatele, to u poezie musí být,“ upozorňuje maďarský básník.

V rámci festivalu pokřtí polští postmodernisté sbírku Smrt českého psa od Janusze Rudnického. Ostravské kulturní prostory zaplní i domácí umělci v čele s držitelem ceny Magnesia Litera Vítem Slívou. Jiří Macháček z kulturní revue Protimluv podotýká: "To je člověk, který vlastně stál u zrodu revue, on byl dokonce jedním z těch, kdo se podíleli na vzniku názvu Protimluv.