„Královna Alžběta mě překvapila,“ říká Meky Žbirka po osobním setkání

Bratislava - Britská královna Alžběta II. a její manžel princ Philip se hodinu po příletu do Bratislavy sešli v Místodržitelském paláci s několika osobnostmi slovenského sportovního a kulturního života. Nechyběl mezi nimi ani Miro Žbirka. Okamžik, kdy se ocitl před královnou a mohl s ní krátce promluvit, řadí mezi nejsilnější zážitky ve svém životě.

„Čekal jsem, že půjde jen o jedno z mnoha formálních přijetí, které královna během své návštěvy absolvuje. Takže když se zastavila a oslovila mě, byl jsem v šoku. V krátkosti jsem jí vylíčil naši rodinnou historii, jak si moje maminka Angličanka vzala za manžela Slováka, a královna poznamenala: “To je dobrá kombinace.„ Nakonec zareagovala slovy: “… And you can sing (vy zpíváte)…„ Takže je jasné, že věděla, kdo jsem, čím se živím. Pro mě dost překvapivá věc,“ neskrývá nadšení z nečekaného rozhovoru Meky Žbirka.

Před setkáním absolvoval krátkou instruktáž dvorské etikety. „Vůbec si nejsem jistý, jestli jsem nakonec v nervozitě něco nepopletl, ale snad to bylo v pohodě,“ loví Meky v paměti další čerstvé dojmy. Královna Alžběta je podle něj velmi příjemná dáma se smyslem pro humor. „Má opravdu příjemný úsměv a vůbec nebyla strohá nebo odtažitá,“ dodává.

Oficiální návštěva britské královny na Slovensku končí v pátek 24. října.