Tarja Turunen poprvé v Praze

Praha - Finská operní zpěvačka, bývalá headlinerka metalové skupiny Nightwish Tarja Turunen se poprvé představila v české metropoli. Koncert byl součástí turné s názvem "Storm returns to Europe 2008", jako předkapela zahráli tuzemští Innocens, kteří nedávno vydali desku Free (us).

Zpěvačka vydala s Nightwish pět řadových desek během devíti let. Při ukončení koncertní šňůry k desce Once v roce 2005 se kapela s Tarjou náhle rozloučila, což se okamžitě stalo mediální senzací. Po měsících spekulací přijali Nightwish novou zěvačku, která radikálně změnila výraz skupiny.

Vokál Tarji Turunen se poté na delší dobu odmlčel, v minulém roce však vydala svou debutovou sólovou desku pojmenovanou My Winter Storm. Tarja se navíc obklopila hvězdnou sestavou hudebníků, v čele s respektovaným bubeníkem Mikem Terranou (Masterplan, Axel Rudi pell, ex-RAGE). Deska slavila okamžitě po svém vydání velké úspěchy a v domovském Finsku si hned pár týdnů po svém vydání vydobyla platinový status. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat ani v České republice, kde má Tarja již od svého působení v Nightwish širokou fanouškovskou základnu.

Tarja Turunen při koncertním projevu staví na svém silném hlase, přesvědčivé instumentální podpoře jejich kolegů a v neposlední řadě na vydatné světelné produkci. Všechna tato fakta při pražském koncertě zafunguvala a okolo 2500 přítomných fanoušků se dostalo do varu již v okamžiku, kdy se charismatická Finka objevila na pódiu. Playlist obsahoval podle předpokladů souhrn skladeb z Tarjiny sólové kariéry, který byl doplněn osvědčenými hitovkami, vzniknuvšími za éry Nightwish. Dokonce i Mike Terrana se zpoza svých bicích při koncertě vokálně projevoval, a to při cover verzi skladby Poison od Allice Coopera. Za zmínku stojí také další hvěždný hudebník po Tarjině boku, a to cellista Max Lilja - bývalý člen Apocalyptiky.

Koncert Tarji Turunen v Praze byl naplněn pozitivními melodiemi a podpořen hrátkami se světelnými efekty. Důstojné fanouškovské návštěvě tak bylo dopřáno přímé srovnání s megakoncertem skupiny Nightwish, který proběhl v pražské T-Mobile Areně letos v únoru.