Výstava o zrození Československa představuje unikátní dokumenty

Praha - Další výstava, která připomíná 90. výročí vzniku Československa nabízí dosud neznámé archivní materiály. Otevřena byla v Toskánském paláci pod názvem Francie a zrození Československa, společná cesta k demokratické Evropě (1914 -1995). Výstava je součástí Francouzské sezóny 2008, která na podzim vrcholí a kterou pořádá Francouzský institut. Spolu s Francouzským velvyslanectvím v České republice se na výstavě podílí ministerstva zahraničí Francie, České republiky a Slovenska. Expozice bude přístupná do 28. listopadu.

Výstava zahrnuje širokou škálu diplomatických listin: originálů významných mezinárodních smluv a spojeneckých dohod ČSR a Francie, oficiální nóty z doby vzniku Československa i ty naprosto neformální - například vlastní rukou napsané osobní poznámky prezidenta Edvarda Beneše.

Více než stovka dokumentů z archivů ministerstev všech zúčastněných zemí zahrnuje i svědectví o smrti generála Milana Rastislava Štefánika, jednoho ze zakladatelů Československého státu. Výrazný politik, ale i astronom a generál francouzské armády, zahynul při leteckém neštěstí, když se 4. května 1919 vracel do vlasti. Jeho náhlá „ikarovská" smrt zamíchala kartami v tehdejším politickém uspořádání a charismatického politika obestřela romantickou aureolou. Výstava představí první písemnou relaci referující o tragické události, jejíž podivné okolnosti dodnes zaměstnávají historiky všech tří států. 

Po skončení bude výstava putovat v červnu 2009 do Paříže a koncem roku 2009 - právě v souvislosti s výročím Štefánikovy smrti - se přesune do Bratislavy.

Expozice v Toskánském paláci na Hradčanském náměstí č. 5 bude otevřena vždy od úterý do neděle, od 10 do 18 hodin.