Doyen českého rocku Michal Prokop zpívá už 41 let

Praha - Nakladatelství Supraphon vydalo v létě komplet šesti CD zpěvákovi Michalu Prokopovi s názvem Pořád to platí. Je na něm zaznamenaná zpěvákova éra od roku 1968 do roku 1989. O některých momentech své kariéry spojených s jednotlivými písničkami hovořil Michal Prokop v pořadu ČT24 Události v kultuře.

„Je krásné, když posluchači ztotožňují interpreta s písničkou, jako se to stalo s Kolejí Yesterday, ačkoli hudbu k ní složil Petr Skoumal, text Pavel Šrut a navíc já osobně nikdy na koleji nebydlel,“ komentuje úspěch jednoho ze svých hitů Prokop. „Je to moje čtvrtá deska, vyšla v roce 1984, dalo by se říci, že je zlomová. Za prvé znamenala můj vstup do trochu jiného hudebního pokojíčku, rockového písničkářství. Tehdy jsem poprvé začal spolupracovat s lidmi, se kterými dělám dodnes a navíc byla také obchodně nejúspěšnější,“ upřesňuje zpěvák.

Za další významnou desku označil poslední CD v kompletu s názvem Až nám naše děti. „To bylo období, kdy už jsem se i v hudbě posouval k jakýmsi politickým postojům. Tato titulní píseň s textem Vladimíra Merty Až nám naše děti prominou, mě vlastně katapultovala až k veřejné činnosti, kterou jsem potom 11 let vykonával,“ shrnuje Michal Prokop.

V období normalizace po roce 1969 se kromě jiných zákazů nesmělo ani zpívat anglicky. "Nakonec, ten zákaz byl i k něčemu dobrý, začali jsme zpívat česky a vznikaly nádherné texty. Na druhém CD je např. stěžejní píseň Město ER, jejíž text byl z dílny Josefa Kainara, tehdy ještě žijícího. Byl to v podstatě první vstup Kainara do českého big beatu. Teprve o rok později vznikla deska Flamenga Kuře v hodinkách s jeho nejznámějšími texty. S češtinou jsme se opravdu prali, ale nakonec vzniklo mnoho kvalitních a poetických textů, uzavírá Michal Prokop.