Petr Nikl dnes pokřtí obrazový atlas

Praha - V pražském Divadle Archa se dnes uskuteční "vizualizovaný koncert", na němž výtvarník Petr Nikl společně s několika dalšími umělci pokřtí knihu nazvanou Orbis pictus aneb…. Obrazový atlas seznamuje s vývojem interaktivních projektů, herních kolektivních expozic, koncipovaných výtvarníkem Petrem Niklem a dalšími umělci, především těch z poslední interaktivní expozice Orbis pictus. Součástí knihy je příloha s DVD a CD.

Publikace obohacená o vybrané texty Komenského z knihy Labyrint světa a ráj srdce zachycuje expozice Orbis pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie, která je v současnosti v kanadském Vancouveru. Nechybí ani předchozí expozice Zahrada fantazie a hudby, Český pavilon Expo 2005 v japonském Aichi a Hnízda her v pražské galerii Rudolfinum.

Čtenáři se seznámí například s nákresy chřestícího tubusu, otočného kaleidoskopu, kovových pohyblivých větrolamů či bicího nástroje sestaveného z kuchyňských poklic. 

Publikace je doprovázena DVD Orbis pictus aneb…, které dokumentárně zpracovává všechny zmíněné expozice, a hodinové CD Musicus pictus obsahuje 18 skladeb autorů a umělců expozice ORBIS PICTUS: Milana Caise, Michaela Delii, Luboše Fidlera, Martina Janíčka, Jiřího Konvrzka, Jaroslava Kořána, Petra Nikla, Ondřeje Smeykala a dalších českých hudebníků. Publikace je v prodeji také v anglické verzi Orbis pictus or…

Na koncertě v Arše účinkují: Petr Nikl, Milan Cais, Luboš Fidler, Martin Janíček, Jiří Konvrzek, Jaroslav Kořán, Ondřej Smeykal a další.