Film René režisérky Třeštíkové opět bodoval

Lipsko - Snímek režisérky Heleny Třeštíkové René zvítězil na festivalu dokumentárních a animovaných filmů DOK Leipzig. Dnes o tom informuje agentura DPA. Třeštíková si po krátké době odnáší již druhé mezinárodní ocenění.

Časosběrný snímek, v němž režisérka po 20 let sleduje osudy recidivisty Reného Plášila, vybrala mezinárodní porota jako nejlepší dokument v kategorii filmů delších než 45 minut. S cenou Zlatá holubice se váže odměna ve výši 10.000 eur (necelých 241.000 korun).

Celovečerní dokument René, který líčí jeho věčné putování mezi vězením a krátkými obdobími na svobodě, již minulý měsíc získal cenu Evropské filmové akademie Prix Arte pro nejlepší evropský dokument. Třeštíková je první českou laureátkou této prestižní ceny, která bývá označována za obdobu amerických Oscarů.

Film René měl světovou premiéru letos na festivalu v Karlových Varech. Pak byl představen na dalších mezinárodních přehlídkách. Do českých kin vstoupil letos v červenci. Režisérka nedávno oznámila, že životní osudy Reného Plášila chce sledovat i nadále.

Festival skončí v neděli, kdy budou znovu uvedeny oceněné dokumenty.