V Rudolfinu bylo v utajení natočeno CD slavné operní divy Netrebkové

Praha - Jedna z nejžádanějších operních pěvkyň současnosti rakouská sopranistka ruského původu Anna Netrebková natočila v pražském Rudolfinu své nové album Souvenirs. Nahrávání se uskutečnilo letos v březnu a vedení orchestru se podařilo přítomnost slavné pěvkyně, která v Česku dosud nekoncertovala, před veřejností utajit.

„Vše proběhlo za naprostého utajení, vše bylo přísně hlídané. Museli jsme slíbit, že o přítomnosti Anny zachováme mlčenlivost,“ uvedl Zbyněk Havránek, tiskový mluvčí Pražské komorní filharmonie (PKF), která se na produkci kompaktního disku podílela. Desku uvede celosvětově na trh 11. listopadu německé vydavatelství Deutsche Grammophon.

Album Souvenirs je podle Havránka zatím nejniternějším hudebním projektem této operní hvězdy, nabízí totiž skladby, které „mají ojedinělé a důležité místo v Annině srdci a jsou spojeny s drahými vzpomínkami“. Obsahuje árie a písně například od Emmericha Kálmána, Franze Lehára, Jacquese Offenbacha, Richarda Strausse či Edwarda Griega.

Anna Netrebková:

„To, že jsme se rozhodli pro češtinu, je poděkováním hráčům. Pražskou komorní filharmonii mám nesmírně ráda, je to skvělý mladý orchestr, plný života a energie, pracovitý a naprosto oddaný věci.“

Netrebková nazpívala v češtině dokonce i známou Dvořákovu píseň Když mne stará matka, ačkoli ji prý původně nastudovala pouze v němčině. 

Vedle Netrebkové na desce účinkují lotyšská mezzosopranistka Elina Garančová, polský tenorista Piotr Beczala a Pražský filharmonický sbor. Dirigoval Emmanuel Villaum.

Pro album je vytvořena také speciální webová stránka, kde je možné slyšet ukázky ze všech skladeb i zhlédnout videozáznam z nahrávání v Rudolfinu. Připravena je i limitovaná edice tohoto disku doprovázená DVD s rozhovory a záběry ze zákulisí, pohlednicemi a plakátem umělkyně, sdělil Havránek.

Sedmatřicetiletá Netrebková patří v současné době k nežádanějším a také nejdražším operním hvězdám. Slyšet ji při recitálu je i pro zasvěcené znalce svátkem, převážně totiž účinkuje na operních scénách. Zatím se neví, zda atraktivní sopranistka někdy vystoupí na českých koncertních pódiích. Podle odborníků by se musel najít takový sponzor, který by nákladný koncert podpořil. A na českém operním jevišti bylo zatím nemožné ji kvůli nižší úrovni tuzemských produkcí spatřit.

Pěvkyně porodila letos v září ve Vídni prvorozeného syna, jehož otcem je uruguayský barytonista Erwin Schrott.