Při dražbě obrazů v newyorské síni padaly finanční rekordy

New York - Pondělní dražba uměleckých děl v newyorské aukční síni Sotheby's přinesla řadu finančních rekordů a zároveň nebyl podle agentur oznámen ani jeden z nových vlastníků vydražených děl. Například abstraktní malba ruského malíře Kazimira Maleviče s názvem Suprematická kompozice byl v pondělí v prodán za téměř 60 milionů dolarů.

Částka 59,96 milionu dolarů představuje nejvyšší cenu, jaká byla zaplacena za některé z děl tohoto avantgardního umělce (1878-1935). Dosud drželo rekord 17 milionů dolarů, agentura nicméně neuvádí za který obraz.

Odpočívající tanečnice francouzského malíře Edgara Degase byla vydražena za 37 milionů dolarů, což je rovněž rekordní suma za dílo tohoto umělce. Ovšem předchozí rekord držel stejný obraz, který byl v roce 1999 prodán za 28 milionů dolarů.

Obraz expresionistického norského malíře Edvarda Muncha s názvem Vampire získal rovněž neznámý dražitel za 38,2 milionu dolarů, což je opět rekordní suma, tentokrát zaplacená za Muncha. Temná malba zobrazuje ženu líbající muže, jemuž spadají na šíji její rudé vlasy.

Obraz známý také pod názvem Love and Pain (Láska a bolest) vyvolal v roce 1902, když byl poprvé vystaven v Berlíně, velké pozdvižení. Byl součástí expozice série Munchových obrazů inspirovaných láskou, zradou a smrtí, mezi nimiž bylo i jeho mistrovské dílo Křik.

Ve stejné aukci měl být dražen také obraz Pabla Picassa Harlequin, jehož cena se mohla vyšplhat přes 30 milionů dolarů. Jeho vlastník však z osobních důvodů kubistické dílo minulý týden z dražby stáhl.