Přímé přenosy z MET čeká opera o sestrojení atomové bomby

Praha - Čeští operní fanoušci mohou v sobotu zhlédnout monumentální operu o sestrojení atomové bomby Doctor Atomic od současného amerického skladatele Johna Adamse. Do pražského kina Aero a dalších deseti vybraných českých a moravských kin se bude od 18:45 v přímém přenosu vysílat z newyorské Metropolitní opery (MET). Opera byla poprvé uvedena před třemi lety, v MET až letos 13. října a byla označena za dílo, které "otřáslo Metropolitní operou tak, jako žádné jiné předtím". Titulní roli amerického fyzika Roberta Oppenheimera ztvární kanadský barytonista Gerald Finley, kterého české publikum zná z letošního Pražského jara.

Postminimalistické hudební drama na libreto renomovaného divadelníka Petera Sellarse zpracovává jednu z nejzásadnějších epizod světových dějin, a to události roku 1945, které předcházely samotnému testování jaderné zbraně.

„Atomová bomba je ten nejvýraznější symbol, který vyjadřuje to, co dnes Amerika znamená pro zbytek světa. Vyjadřuje triumf technologického a vědeckého pokroku. A zároveň bolestný fakt, že jsme jediným národem na světě, který použil atomovou bombu a teď musíme nést toto morální břemeno,“ uvedl skladatel John Adams.

Adams se nepokoušel převyprávět historický příběh, ale zkoumá lidi, charaktery a témata události. Soustředí se také na postavu „otce atomové bomby“, který stál v čele nechvalně známého projektu Manhattan. Děj zasadil do města Los Alamos v Novém Mexiku a jeho okolí. Začíná měsíc před testováním bomby, poté zachycuje události noci z 15. na 16. července 1945, těsně před jejím výbuchem.

Opera je obohacená o novátorské zvukové aranžmá, které se v MET objevilo poprvé a podtrhuje vypjatou atmosféru události. Americké kritiky označily dílo za omračující, krásné i mistrovské. Pozitivně hodnotily také výkon mladého dirigenta Alana Gilberta, který v této opeře v MET debutoval. Poprvé také pro slavný dům vytvořila režii Penny Woolcocková.

John Adams
Zdroj: MET/Ken Howard