HaDivadlo zpracovalo příběh Lamarrové, první nahé filmové herečky

Brno - Příběh první ženy, jež se svlékla před filmovou kamerou, znovu ožije na divadelních prknech. Brněnské HaDivadlo uvede původní hru Extase o životě hollywoodské hvězdy rakouského původu Hedy Lamarrové, která se proslavila odvážnou rolí ve skandálním českém filmu Extase režiséra Gustava Machatého z roku 1932. S nahotou citlivě pracuje i divadelní hra, zároveň však obsáhne mnoho jiných životních peripetií Lamarrové. Premiéra proběhla 6. listopadu.

„Příběh této herečky je fascinující. Při hledání informací o jejím životě jsme postupně zjišťovali velmi překvapivé věci,“ řekl umělecký šéf a spoluautor hry Luboš Balák. Herecká dráha Lamarrové vrcholila v amerických velkofilmech, stačila se šestkrát vdát a dokonce si patentovala vynález z oblasti radiokomunikací. Zemřela však zapomenutá a chudá. „Její osud má skutečně hollywoodský rozměr,“ podotkl režisér Marián Amsler.

Divadelníci si vybrali osm momentů v celém životě Lamarrové, z nichž složili hru. Na scénu přivedou i slavné osobnosti, které se s herečkou setkaly či mohly setkat, a to například Adinu Mandlovou, jež měla původně v Extasi hrát, nebo Benita Mussoliniho, jenž prý měl jednu kopii tohoto filmu. V zámoří se život Lamarrové protnul například s osudy Judy Garlandové, Andyho Warhola či Marilyn Monroe.

Hlavní postavu ztvární hostující slovenská herečka Petra Vajdová. Lamarrovou v pozdějším věku hraje Simona Peková, v dalších rolích účinkuje prakticky celý soubor HaDivadla. Scénu a kostýmy navrhla Martyna Dworakowská, hudbu složil Slavo Solovic.

Heda Lamarrová

Byla ve 30. a 40. považována za jednu z nejkrásnějších žen světa. Narodila se patrně roku 1914 ve Vídni v zámožné židovské rodině jako Hedwig Eva Maria Kieslerová. U filmu začínala jako skriptka a po prvních menších rolích udělala „díru do světa“ v Extasi, kde měla na tu dobu skandální odhalenou scénu. „Navíc tam předstírala orgasmus, což byl tehdy možná ještě větší šok než nahota,“ uvedl Balák.

Koncem 30. let odešla do Londýna a pak do Hollywoodu, kde natočila kolem 30 snímků. Říká se, že odmítla hlavní ženskou roli v nezapomenutelném filmu Casablanca. Lamarrová zemřela v roce 2000 v ústraní na Floridě. Z veřejného života prakticky zmizela již v 60. letech, kdy ji přistihli při krádeži drobností v obchodě.

Lamarrová však byla nejen herečka, ale tak trochu i vynálezkyně. V roce 1942 se podílela na ideji systému přenosu rádiového signálu, který nelze rušit a odposlouchávat, a dala si ji patentovat. Americká armáda metodu rozvinula až poté, co patent vypršel. „Ona z toho proto nikdy nic neměla. Nyní se tento jednoduchý nápad v podstatně změněné podobě využívá například v mobilních telefonech nebo v bezdrátových sítích,“ uvedl Amsler.

  • Petra Vajdová jako Heda Lamarrová zdroj: HaDivadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/511/51058.jpg
  • Původní plakát k filmu Extase zdroj: wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/496/49536.jpg