Ženy po letcích RAF se dočkaly uznání i vlastní knihy

Praha - Čtyři ženy legendárních příslušníků československého letectva v jednotkách britské RAF získaly čestné členství v Asociaci nositelů legionářských tradic. Titul se uděluje jednou ročně. Vlasta Šišková, Hana Fajtlová, Jiřina Úlehlová a Marie Hrubá - prožily po boku svých mužů padesát let. A poprvé v historii popisují příběhy, které jim zinscenoval komunistický režim. Knížka se jmenuje "Po tvém boku pevně stát".

Čtyři ženy - čtyři napjaté osudy. Po skončení války věřily, že mají před sebou šťastný život v míru, s milovaným manželem. Únor 1948 ale rodinám nalinkoval úplně jinou cestou. To, že pro muže letecké povolání skončilo posledním válečným letem, byl tvrdý úder. Další v podobě perzekucí a vezení na sebe nenechal dlouho čekat. Manželky válečných hrdinů ale stáli pevně po jejich boku.

„Lidé k nám chodili zadním vchodem“

„Utopit jsme se nechtěli, tak jsme začali plavat,“ říká Vlasta Šišková, manželka leteckého esa RAF. S Prahy se museli nedobrovolně odstěhovat do Dušníků nad Vltavou. „Já když jsem přišla do obchodu, tak ty lidi ten krám opustili. Pokud k nám chtěl někdo přijít tak jen zadním vchodem,“ vzpomíná Šišková.

Mosty za sebou raději pálili i Jiřina a Lubomír Úlehlovi. Pro vystudovaného právníka, ale s nálepkou západního letce bylo nemožné sehnat práci v Praze. Našel ji až v pohraničí. 

Oporu u rodičů našla i Hana Fajtlová. Šok zažila když jejího manžel v roce 1950 komustický režim uvěznil. „Mě s malou dcerkou vystěhovali, já jsem musela ten byt opustit. Dostal ho major Topinka, velitel hradní stáže, který už mě uháněl, aby ho vyklidila,“ vypráví Fajfková. Přes desetiletí ústrků by ženy válečných hrdinů neměnily - i když se jejich manželé dočkali uznání až v 90. letech. Kniha „Po tvém boku pevně stát“ je už teď na pultech knihkupectví.