Domácí umění bojuje o uznání

Beroun - Ještě do konce listopadu mohou návštěvníci Berouna navštívit zajímavou výstavu s názvem Domácí umění. Představuje veřejnosti artefakty, které si vytvářeli lidé sami pro výzdobu svých příbytků ve druhé polovině 20. století, a to především od konce 50. do konce 80. let.

Tyto artefakty, někdy také označované pejorativně jako kýče, zhotovovali lidé bez výtvarného vzdělání a bez větších ambicí. Statisíce mužů a žen vytvářely vlastníma rukama, a většinou i podle vlastní předlohy, nejrůznější doplňky interiérů z materiálu, který byl v domácnosti zrovna po ruce nebo ho bylo možné odnést z práce. Také vojáci, po zabezpečení našich státních hranic před nepřítelem a vyčištění zbraně, vyráběli drobné artefakty pro své milé kdesi v dáli.

Expozice v kontextu ukazuje, čím žili a bavili se lidé na počátku doby, kdy folklór se stěhoval do skanzenů, lidové umění odtržené od řemeslné zručnosti žilo už jen v rukách odcházejících mistrů a kult náboženský, ze kterého velká většina lidové kultury čerpala, byl potlačován. Návštěvníci se mohou pokochat i pobavit různými variacemi Broučků, Ferdů s lucerničkami apod. Oblíbený byl také Švejk z drátu nebo na stolku vázička s krabičkou z celofánu a staniolu - památka z vojny - na kterou mířil Egri Bikavér z překližkového děla.