Topolova Sestra vstoupí do kin

Praha - Kultovní román Jáchyma Topola z počátku 90. let Sestra se dočkal prvního zfilmování. V prosinci vstoupí do kin stejnojmenný film režiséra Víta Pancíře, který je mozaikou filmových obrazů doprovázených texty z románu a hudbou kapely Psí vojáci. Do hlavní role výtvarníka Potoka režisér obsadil neherce, taktéž výtvarníka Jakuba Zicha.

„K divákovi film přistupuje s pokorou, jinak než moje básně, které jsou někdy dost egoistické,“ říká autor předlohy, básník, spisovatel, novinář a textař Jáchym Topol (1962). S výslednou podobou filmu je velmi spokojen, je podle něj přístupná každému divákovi a chválí si spolupráci s režisérem Vítem Pancířem (1966), který dříve pro kapelu natočil několik videoklipů. Režisérovi nechal volnou ruku: „Nejsem žádný dozorce svých knih, do scénáře jsem nezasahoval,“ vysvětluje. 

Pancíř se nepokoušel o rekonstrukci, snažil se zachovat ducha a celkové vyznění románu. „Podařilo se mu ukázat páteř Sestry, mnoho ´masa´ tam chybí,“ říká Topol. Pancíř vybral z knihy básně a čtyři sny, které si vyprávějí Potokovi přátelé - ve filmu zaznějí v podání frontmana kapely Psí vojáci a spisovatelova bratra Filipa Topola. Režisér zredukoval symboly, dobový kontext (snímek se odehrává v současnosti a zároveň v jakémsi bezčasí) a hlavně děj - sleduje dvě ústřední postavy, Potoka a Černou. „Někoho to může naštvat, tedy z hlediska toho filmového, ale my máme vše zdůvodněné,“ říká režisér, který na scénáři bez dialogů pracoval několik let.

O čem film vypráví

Hlavní hrdina Potok pracuje v malém divadle jako výtvarník. Svoje okolí i sám sebe pozoruje s opovržením, jeho bezcílný život se změní teprve v momentě, kdy pozná Černou. Zamilovaná dvojice uniká z města, znovu však naráží na vypočítavost, mělkost a nevkus. Potok se opět propadá do skepse…

Sestra vyšla poprvé v roce 1994 a ještě ten rok i stejnojmenná deska kapely Psí vojáci se zhudebněnými texty. Románu se dosud v Česku prodalo kolem 20 tisíc výtisků a byl přeložen do několika jazyků. „Dobře vím, že na jednoho čtenáře, který Sestru přečte, jich spousta knížku odloží, či dokonce vyhodí. To ale nevadí, moje zboží není pro každého,“ říká autor Jáchym Topol.