Dokument „Kdyby…“ dnes bude na ČT2 spekulovat o podzimu 1938

Praha - Odpověď na věčnou otázku z podzimu 1938, co by se stalo, kdyby se tehdy Československo postavilo útoku nacistického Německa, hledá ve svém filmu režisér Michal Najbrt. "Dokumentární hru" Kdyby…, která nabízí mnoho rekonstrukcí včetně virtuálních bojových scén, odvysílá dnes od 20:00 ČT2. Hodinový snímek je součástí projektu České televize Osudové osmičky v našich dějinách.

Scénář vychází z existujících vojensko-historických studií a opírá se o odborníky, především vojenské historiky. Jedná se o vizi, avšak dokumentárně erudovanou a respektující realitu. Prostřednictvím rekonstrukce nikdy neuskutečněných rozhovorů, rozhodnutí i situací a s využitím virtuálních realizací bojových scén nabízejí tvůrci cestu na tenký led spekulativní historie.

"Před deseti lety jsem točil dokument Poslední vojáci, mluvil jsem s lidmi, kteří v pevnostech čekali na nepřítele a měli věčnou otázku - co by bylo, kdybychom se bránili?„ vysvětluje režisér Michal Najbrt. “Hrál jsem si, vím, že to historikové nemají rádi - sám jsem historik. Je to dokumentární hra, uvádíme i pravděpodobnost," dodává.

Historik o podzimu 1938

„Válka by sotva trvala déle než několik týdnů. Československo se připravovalo na boj po boku koalice, zejména Francie, československé vojenské plány například vůbec nepočítaly s bojem proti Polsku,“ říká historik Jindřich Dejmek. Některé části armády podle něj mohly být připravené k boji, ale jen na zachycení prvního úderu. Slabinou podle něj byla protivzdušná obrana, která by se zhroutila po pár dnech. „Je takřka jisté, že by Západ na československo-německou válku politicky ani zbrojně nereagoval,“ uzavírá.