Orgasmus v kině? Ano, ale jen pro plnoleté

Praha - V pátek a sobotu večer bude na kině Světozor svítit nápis "do osmnácti nepřístupno". V rámci Mezinárodního festivalu krátkých filmů (zvaného Pražské šortky), který v těchto dnech v tomto pražském kině probíhá, se budou 14. a 15. listopadu promítat snímky ze sekce SecondSexe: orgasmus na ženský způsob. Pět krátkých filmů natočilo pět žen a jsou věnovány ženám.

Cílem bylo přinést nový úhel pohledu na zobrazení ženské erotiky. „Jde o různě vybudované příběhy, erotické hry jsou mnohem složitější, než-li jsme normálně zvyklí vidět a než to, na co se většinou dívají muži,“ uvedl Matteo Bartoli, ředitel festival Circuito Off v italských Benátkách, kde byl program SecondSexe poprvé promítán.

Bartoli je na Pražských šortkách jedním z porotců. „Festival je také svátek, myslím, že je dobré, abychom ukázali jak filmy, které jsou angažované, tak ty odlehčující. Karel Spěšný, programový ředitel Pražských šortek, zvedl rukavici a řekl, že takové filmy do Prahy přiveze,“ dodal Bartoli. Doufá prý, že orgasmus na ženský způsob se u českého publika setká se stejným úspěchem jako u italského.

Pět filmů o orgasmu na ženský způsob: Dostat se do hry (Lola Doillon); Jak to chcete? (Caroline Loeb); Zezadu (Laetitia Masson); Peepshow Hero (Hélena Noguerra); U jejích nohou (Melánie Laurent).

O Pražských šortkách

Festival začal 12. listopadu, ceny budou vyhlášeny 15. listopadu, promítání ale bude pokračovat i následující den. V soutěžní sekci je zařazeno 18 filmů, destíky dalších v devíti nesoutěžních.

„Svět je globalizovaný, takže jednotlivé filmy se od sebe zas tak neliší - film z Nového Zélandu není zas o tolik odlišný od filmu ze Švédska. Na druhou stranu, přeci jen mají snímky jinou senzitivitu, zajímají je jiné věci,“ říká o festivalových krátkých filmech jeho programový ředitel Karel Spěšný.

Film uvedený na Festivalu krátkých filmů Praha
Zdroj: ČT24/Festival krátkých filmů Praha