Václav Klaus předal hlavní ceny Czech Press Photo 2008

Praha - V předvečer otevření výstavy Czech Press Photo za přítomnosti prezidenta republiky Václava Klause převzali ceny nejlepší čeští fotoreportéři, jejichž snímky zvítězily v letošním ročníku nejprestižnější fotografické soutěže u nás. Ceremoniál se tradičně odehrával v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Zde také budou od 14. listopadu až do konce ledna vítězné snímky vystaveny.

Letošní ročník soutěže je výjimečný svým zvláštním statutem, kterým je označen za oficiální doprovodnou akci v rámci chystaného předsednictví České republiky Evropské unii. Například Ministerstvo zahraničí České republiky bude výstavu propagovat v mnoha evropských zemích.

„Hlavní cenu Czech Press Photo 2008 získal fotoreportér agentury Reuters David W. Černý za jediný snímek nazvaný Hromadná havárie na dálnici D1. Meznárodní porota se téměř jednohlasně shodla na tom, že je vyjádřením jednoho z největších problémů našeho života,“ informovala ředitelka Czech Press Photo Daniela Mrázková.

„Dvojice na snímku obklopená vraky si s hrůzou uvědomuje, že přežili jen náhodou. Objímají se pod modrou dekou, což je barva naděje. Fotografie ukazuje na jedno z největších nebezpečí našeho každodenního života,“ uvedla porota v odůvodnění svého verdiktu. Mezinárodní porota jej vybrala z více než 4 300 přihlášených fotografií zaslaných od bezmála tří stovek autorů. Organizátoři soutěže letos zaznamenali rekordní počet přihlášek fotografů i zaslaných snímků. Zatímco v minulých letech v soutěži obvykle vítězily snímky z různých zahraničních válečných konfliktů či přírodních katastrof, v poslední době si porota začíná více všímat domácích i civilnějších témat.

V kategorii Lidé, o nichž se mluví, zvítězil fotoreportér České tiskové kanceláře Michal Krumphanzl se sérií fotografií, na nichž prezident Václav Klaus předává cenu za záchranu lidského života mentálně postižené osmnáctileté dívce.

Pražský primátor udělil Grant Prahy fotografovi Martinu Sidorjákovi z agentury Getphoto za projekt na téma Kolo - dopravní, zábavní, relaxační a sportovní prostředek v Praze. Grant Prahy slouží k ročnímu dokumentování proměn metropole. Jeho loňský držitel Jan Zatorský představuje svoji práci v Komorní galerii Josefa Sudka v Maiselově ulici.

Expozice ve Staroměstské radinci
Zdroj: ČT24