Chlapec v pruhovaném pyžamu přišel do amerických kin

USA - Bestseller irského autora Johna Boynea o setkání dvou chlapců z jiných světů na pozadí druhé světové války se dočkal filmové podoby. Pod stejným názvem příběh natočil britský režisér Mark Herman. Po uvedení v Irsku a Španělsku tento týden přichází na americký trh. Čeští diváci se filmu dočkají v březnu příštího roku.

Příběh zachycuje osmiletého Bruna, který se jako syn nacistického důstojníka ze dne na den přestěhuje z Berlína do koncentračního tábora. Tam potkává stejně starého kluka Šmuela, který ale žije za ostnatým drátem a nosí podivné pruhované pyžamo. Knihu napsal John Boyne před dvěma lety pro dětské čtenáře, její první verze vznikla během dvou dní:„Když jsem ji dopsal, uvědomil jsem si, že je to úplně něco jiného, než co jsem psal doposud. Myslím, že je to kniha pro děti, ale možná zaujme i dospělé,“ komentoval John Boyne první vydání, a nebyl daleko od pravdy. Citlivě vyprávěný příběh o holocaustu si záhy oblíbily nejen děti po celém světě. Například ve Španělsku se stala kniha Chlapec v pruhovaném pyžamu nejprodávanější publikací minulého roku. V českém překladu vyšel román letos v červnu.

Od knihy k filmu

O zfilmování jen dva roky po prvním vydání knihy se postaral ve spolupráci s BBC britský štáb v čele s režisérem Markem Hermanem, který se podílel i na scénáři: „Když jsem knihu poprvé přečetl, okamžitě jsem si ji představil jako film. Zároveň jsem si ale představil, jak těžké bude uchopit ten neskutečně citlivý příběh dětských postav,“ říká režisér. Filmaři se přesto pustili do práce, natáčelo se minulé léto v ulicích a filmových studiích v Budapešti. Vedle britských a amerických herců (Asa Butterfield, Jack Scanlon, David Thewlis, Vera Farmiga) se proto v závěrečných titulcích objeví řada maďarských jmen.

O to, že se evropský film dostal i do amerických kin, se postaral producent David Heyman, který je podepsaný i pod filmovým Harry Potterem. K dětskému publiku se teď ale obrací s mnohem vážnějším tématem:„Holocaust je něco, o čem by se měl člověk dozvědět už v dětství. A myslím, že v knize se jejímu autorovi tuto tragédii povedlo dětem dost přiblížit. I když je ten příběh z Německa čtyřicátých let, pro mě osobně je to navíc velmi nadčasové téma. Stačí si vzpomenout na to, co se dělo a děje ve Rwandě, Somálsku, Darfúru nebo v Iráku. Stejný příběh, jaký jsme natočili my, se může odehrát i v dnešním světě,“ říká Heyman.

Kromě České republiky se bude snímek promítat i v dalších evropských zemích - Nizozemsku, Finsku, Norsku a Německu.