Rada hl. m. Prahy schválila grantovou komisi

Praha - Rada hlavního města dnes schválila komisi pro udělování grantů v oblasti kultury a umění. Bude mít celkem čtrnáct členů a předsedu. Pražské kulturní granty pro rok 2009 by mohla posuzovat například umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová nebo děkan DAMU Jan Hančil. Na staronovou komisi si ale nepočkal podnikatel Petr Kratochvíl, který grantový systém magistrátu dlouhodobě kritizuje, dokonce se kvůli němu i soudí. Prodal svůj podíl v divadle Ta Fantastika.

Členy komise už navrhl na začátku listopadu poradní sbor primátora Pavla Béma a projednal výbor pro kulturu a volný čas. Ten také do čela komise navrhl svého předsedu Ondřeje Pechu. Grantová komise byla zřízena už podruhé, poprvé ji město zrušilo v rámci změn v grantovém systému, kdy se rozhodlo, že její práci nahradí obnovený poradní sbor primátora. V obnovené komisi bude jen jeden člen, který byl i v té původní - hudební publicista Petr Dobrůžka.

„Bezesporu jsou to odborníci. Samozřejmě bude záležet na nich, jak granty budou rozděleny,“ uvedl radní pro kulturu a volný čas Milan Richter.

Členové komise budou rozděleni do sedmi oborů, nejprve budou totiž žádosti o grant hodnoceny po jednotlivých oborech. V novém složení by komise měla posuzovat žádosti o jednoleté kulturní granty na příští rok, na rok 2010 už by měl platit zcela nový grantový systém.

Kdo bude v komisi?

  • Předseda: Ondřej Pecha (předseda výboru pro kulturu a volný čas)
  • Divadlo: Jan Hančil (děkan DAMU); Barbora Topolová (Divadelní ústav)
  • Hudba: Petr Dorážka (hudební publicista); Jan Simon (ředitel Symfonického orchestru ČRo)
  • Tanec a nonverbální umění: Ivana Kubicová (tanečnice); Jana Návratová (pedagožka a šéfredaktorka časopisu Taneční zóna)
  • Výtvarné umění: Andrej Raiser (fotograf); Simona Vladíková (kurátorka a teoretička umění)
  • Literatura: Jiří Peňás (publicista); Jan Lukeš (filmový historik)
  • Audiovizuální umění: Jan Foll (filmový publicista); Eva Zaoralová (umělecká ředitelka MFF Karlovy Vary)
  • Ostatní žánry: Veronika Bednářová (publicistka); Jiří Lössl (pedagog a organizátor přehlídek scénického tance)

Po kritice systému grantů, které navrhl radní pro kulturu Milan Richter, nebude město pro rok 2009 uplatňovat dotaci na prodanou vstupenku. Ty podle divadelníků nahrávaly komerčním divadlům, znevýhodňovaly menší alternativní scény a byly jedním z hlavních bodů petice Za Prahu kulturní a akce Dny neklidu.

Kratochvíl prodal podíl v Ta Fantastice

Proti neustálým změnám v grantovém sytému protestoval i podnikatel Petr Kratochvíl. Jeho nespokojenost je i jedním z důvodů, proč prodal svůj podíl v divadle Ta Fantastika. „Už nechci v této zemi dál podnikat a nechci tady ani nic vlastnit, protože jsem tu celou dobu diskriminován,“ zdůvodnil své rozhodnutí.

Kvůli kulturním grantům už podal žalobu u Evropského soudu. Prodej Ta Fantastiky na jeho postoji nic nemění. „Určitě budu dál pokračovat v žalobě na magistrát,“ je rozhodnutý.

Milan Richter
Zdroj: ČT24