V kostele v Přepeřích našli památkáři vzácné fresky

Přepeře - Ojedinělé fresky z první třetiny 16. století objevili památkáři při opravě pozdně gotického kostela sv. Jakuba Většího v Přepeřích. Nástěnnou malbu nevyčíslitelné hodnoty mohou návštěvníci vidět už jenom měsíc. Zeď i s unikátní freskou totiž opět zakryje oltář, který se po opravě vrátí do kostela.

„Nejdříve byla vidět pouze hlavička Ježíška, potom restaurátoři přišli na to, že freska má asi deset metrů čtverečních, uvedl farář Radek Jurnečka. Malba zachycuje klanění Tří králů právě zrozenému Ježíši. “Jedná se o mimořádný objev maleb kolem roku 1500, tudíž z období pozdní gotiky," upřesňuje památkář Lubomír Turčan z liberecké pobočky Národního památkového ústavu.

Freska je malovaná vaječnými temperami, byla v dezolátním stavu, v 18. a 19. století byla přemalovaná. Restaurátoři ji šetrně pomocí drobných kartáčků očistili, vyretušovali a obnovili. Nyní ji ještě musí zafixovat. Byla pořízena přesná dokumentace. „Oltář nebude přímo na fresce, aby mohla dýchat a nezničila se. Každých pět let ji budeme kontrolovat,“ upozornil farář.

Podle Jurnečky přišla obnova malby na 100.000 korun a zaplatil ji stát a Římskokatolická církev. Oprava skončí kolem Vánoc, v kostele bude vystavená fotodokumentace, na níž lidé fresku uvidí. Kostel slouží mimo církevních obřadů také ke koncertům. Od nového roku bude nabízet pravidelné prohlídky pro veřejnost, lákat chce turisty, kteří míří na sychrovský zámek.

Přepeřský kostel sv. Jakuba prochází postupnou obnovou od roku 2002. Stát, církev, obec a mecenáši ze zahraničí do ní investovali 11 milionů korun. Za tyto peníze se podařilo obnovit střechu, krovy, věž, plášť, dveře a okna. Nyní pracují řemeslníci pod dohledem památkářů na výmalbě interiérů. V příštím roce se bude pokračovat v opravách uvnitř kostela, do věže by se také měly vrátit dva zvony, které zaplatili donátoři.