Koudelkovy snímky ze srpna 1968 vzbudily v USA velkou pozornost

Washington/New York - Jednou z posledních akcí ve Washingtonu, jež připomínají 'osmičková' výročí, je i výstava reportážních snímků fotografa českého původu Josefa Koudelky ve washingtonském Katzen Arts Center. Fotografie ze sovětské invaze do Československa v srpnu 1968 se setkaly s nebývalým zájmem. Světoznámý fotograf žijící ve  Francii vystavuje v americkém hlavním městě poprvé, výstava Invaze 68 bude přístupná do 28. prosince.

„Je to dílo opravdového umělce. Ale je to taky neuvěřitelný historický dokument, jedinečný svého druhu,“ říká o souboru americký fotograf Chat Wyatt. Český vicepremiér Alexandr Vondra při vernisáži výstavy upozornil na paralelu letošního 40. výročí okupace Československa s létem roku 2008 poznamenaným vpádem ruských vojsk do Gruzie. „I když jsou obě události svými souvislostmi odlišné, mohla být pozdější z nich zaznamenána na podobných fotografiích, jako jsou ty Koudelkovy z roku 1968,“ uvedl Vondra.

Tehdy 30letý fotograf do té doby nevyfotil žádný reportážní snímek. Za týden vypotřeboval 250 filmů, riskoval život před hlavněmi i na věžích tanků, byl mezi vojáky i demonstranty. „Bylo to silnější než já, všichni jsme se chovali jinak než normálně. Většina lidí, kteří mě znali, si o mě nemyslela, že jsem schopen udělat takové fotografie. Já asi taky ne,“ říká Koudelka.

Fotograf část negativů propašoval za hranice a západní noviny a časopisy je prostřednictvím agentury Magnum Photos vydaly k prvnímu výročí invaze. Stal se z nich symbol srpnové okupace. Trvalo dalších 16 let, než se lidé dozvěděli, kdo je autorem fotografií, ve snaze uchránit autora a jeho rodinu před problémy v době nastupující normalizace byly fotografie až do roku 1984 připisovány „neznámému autorovi“. Po emigraci z Československa v roce 1970 se Koudelka dál věnoval fotografii, nejprve v Británii a později ve Francii. V Československu byly jeho snímky ze srpna 1968 poprvé publikovány až po 22 letech v samostatné příloze časopisu Respekt v roce 1990.

„Rozhodli jsme se pro tu výstavu hlavně kvůli umělecké kvalitě. Ty fotografie jsou neuvěřitelné. Je ale pravda, že i po letech je to aktuální téma, ve světě, kde je tolik krizí,“ říká ředitel výstavní síně Jack Rasmussen. 

Pro washingtonskou výstavu vybrala kurátorka Melissa Harrisová ve spolupráci s českým grafickým designérem Alešem Najbrtem osm desítek Koudelkových fotografií, které doplňují dobové plakáty a ukázky z knihy nesoucí stejně jako expozice název Invaze 68. Koudelkovy snímky mělo už v září možnost si prohlédnout také newyorské publikum.

V rámci akcí spojených 'osmičkovým' rokem měla washingtonská veřejnost možnost zhlédnout výstavy a filmové projekce, pořádaly se koncerty, přednášky a konference. Jednou z nejvýznamnějších událostí bylo mezinárodní sympozium historiků pořádané ve spolupráci s Univerzitou George Washingtona, na níž se koncem října věnovali přední čeští a američtí odborníci novodobým českým dějinám.

Staroměstské náměstí
Zdroj: ČT24