Francouzský soubor dnes a zítra předvede „riskantní“ Sněhurku

Praha - Dnes a zítra uvede přední francouzský baletní soubor Ballet Preljocaj v Národním divadle svoji inscenaci baletu Sněhurka. Představení s výrazným rukopisem jednoho z nejoblíbenějších choreografů současnosti Angelina Preljocaje je tančeno na hudbu Gustava Mahlera a je jedním z vrcholů Francouzské sezony, pořádané u příležitosti předávání předsednictví Evropské unie z Francie do České republiky.

„Zachtělo se mi riskovat,“ prohlásil choreograf Angelin Preljocaj, „vytvořit velký balet zároveň současný a romantický.“ Tak vznikla jeho velkolepá Sněhurka, oblékaná do vyzývavých kostýmů od předního světového návrháře J.-P.Gaultiera a ztracená v lese scénografa Thierry Leprousta.

Choreograf odkazuje ve vztahu prince a Sněhurky na svou vlastní slavnou inscenaci Romea a Julie vzniklouve spolupráci s tvůrcem komiksu Enki Bilalem. Jak připomíná francouzský tisk: „Sněhurka má v rukou stejné trumfy a mnoho společných rysů: je nesena lyrismem, jenž se opírá o hudbu skladatele Mahlera. Výstup prince objímajícího otrávenou Sněhurku připomíná podobný výstup Romea držícího v objetí mrtvou Julii.“

Sněhurka byla poprvé s velkým úspěchem uvedena v září na Bienále tance v Lyonu, inscenace svou průzračností a působivostí stala událostí začátku sezony. Preljocaj převyprávěl pohádku bratří Grimmů ve freudovském duchu Bettelheimovy psychoanalýzy pohádek, podle níž jsou pohádky mytickým vhledem do poznání archetypálních vzorců jednání. „Porozumění symbolům náleží jak dospělým, tak dětem; jsou pro každého, proto mám rád pohádky,“ přiznal tvůrce.

Angelin Preljocaj (1957) se narodil v Paříži albánským přistěhovalcům. Studoval klasický tanec, později i současný tanec u Karin Waehnerové na Schola Cantorum v Paříži. Po absolvování kursu u Merce Cunninghama v roce 1980 se stal členem souboru Quentina Rouillera v Caen, pracoval v Národním centru současného tance v Angers vedeného Violou Farber i v souboru Dominiquea Bagoueta v Montpellier.

Je jedním z předních choreografů moderního tance, jeho styl vychází z neoklasické i moderní taneční techniky. Pro scénický účinek využívá nejnovějších technologií. Je ředitelem a zakladatelem Národního choreografického střediska v Aix-en-Provence.

V roce 1985 založil soubor Ballet Preljocaj. Vytvořil 38 choreografií, z nichž mnohé jsou na repertoáru světových scén. Mezi poslední díla vzniklá ještě před Sněhurkou patří Les 4 saisons…(2005), Empty Moves (Part I and II), Eldorado (Sonntags Abschied, 2007).