EU otevře webovou knihovnu: miliony knih, filmy i Mona Lisa zdarma

Brusel - Evropská unie otevírá vlastní evropskou digitální knihovnu. Ambicí projektu s názvem Europeana, který bude oficiálně zahájen ve čtvrtek, je mít zhruba do dvou let více než deset milionů položek v digitální podobě. Zdarma přístupné všem zájemcům tak budou v digitální podobě nejen knihy, ale také obrazy, filmy, hudební díla a nejrůznější významné archivní materiály.

Picasso, Kodex vyšehradský i britské dialekty 

Mezi prvními „položkami“ figurují třeba Dantova Božská komedie, skladby a rukopisy Mozarta či Beethovena, rozhlasové nahrávky z první světové války, ale i sbírka více než 500 obrazů Pabla Picassa, portugalské mapy z dobývání světa či kolekce 500 dialektů a jazyků, které byly zaznamenány napříč Británií.

Češi budou zastoupeni například digitální podobou Kodexu vyšehradského. To je starodávný rukopis, který si břevnovští benediktini objednali v německém Řezně u příležitosti korunovace Vratislava II. v roce 1085.

Ze začátku bude knihovna obsahovat kolem dvou milionů objektů. Do roku 2010, kdy by měla být už plně funkční, by měla mít v nabídce nejméně deset milionů položek. Klasické evropské knihovny čítají kolem 2,5 miliardy knih. Provoz knihovny bude stát ročně kolem 2,5 milionů eur (64,4 milionu korun), přístup k materiálům bude bezplatný.

Eurokomisařka pro informační technologie Viviane Redingová:

„Například český student bude moci nahlédnout do děl Britské knihovny, aniž by musel jet do Londýna. Irský milovník umění zase bude moci obdivovat Monu Lisu, aniž by musel vystát fronty v Louvru.“

Pokusy odjinud 

Problémy s digitalizací jsou jednak s autorskými právy u nových děl, jednak se samotným převodem do digitální podoby. Například i softwarový a počítačový gigant Microsoft v roce 2006 zahájil projekt vlastní knihovny, ale po 18 měsících a poté, co do digitální podoby převedl 750 tisíc děl, od něj odstoupil. Naopak největší světový internetový vyhledávač Google koncem roku 2004 zahájil vlastní program - Google Book Search - který odkazuje prý až na sedm milionů digitalizovaných děl.