Začal svátek francouzského filmu

Praha - Projekcí filmu Veřejný nepřítel č. 1 začíná v pražském kině Světozor 11. ročník Festivalu francouzského filmu. Týdenní přehlídka, jejímž smyslem je podpořit distribuci francouzské filmové tvorby v českých kinech, se opět bude konat nejen v Praze, ale i v dalších sedmi českých městech. Divákům nabídne filmy vybrané českými filmovými odborníky, předpremiéry distribučních titulů nebo francouzské filmové hity. Mnoho z projekcí osobně uvedou tvůrci.

Na dnešním večeru ve Světozoru jsou přítomni i režisér Jean-François Richet a producent Thomas Langmann (původně ohlášený představitel hlavní role Vincent Cassel do Prahy nedorazil - v příjezdu mu zabránily vážné rodinné důvody). První den přehlídky už přinesl i další filmy a nejen v Praze - festival byl zahájen i v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci a Pardubicích, někde také první částí biografické ságy o francouzském gangsterovi Jacquesu Mesrinovi Veřejný nepřítel č. 1. V Ostravě a Plzni začne přehlídka zítra.

„Pro mnoho osob ve Francii je Jacques Mesrine hrdina, pro mě ne. Je velice zvláštní. Možná se nějakých hrdinských činů i dopustil, ale hrdina přesto není. Ve Francii máme rádi, ty kteří říkají ne. Stavíme se pořád proti vládě. V pokračování je vidět, že on proti vládě bojuje a to velice tvrdým způsobem. Pouští se do politiky na straně krajní levice. Mě velmi zajímalo popsat francouzskou společnost prostřednictví této osoby,“ řekl kromě jiného v rozhovoru pro ČT24 režisér Jean-François Richet.

Vybrali odborníci, rozhodnou diváci

Mezi soutěžními snímky uvidí diváci několik filmových adaptací, například film Možnosti ostrova, který natočil sám autor sci-fi románu Michel Houellebecq, nebo zfilmování knihy jednoho ze současných nejprodávanějších francouzských autorů Marca Lévyho Mí přátelé, mé lásky. Svůj film letos do soutěžní sekce zařadila i ředitelka MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová - vybrala snímek režiséra Oliviera Assayase Letní čas

Porotci budou sami diváci, hlasovat budou moci přímo v kině nebo po internetu. U vítězného snímku nabídne festival 10 000 eur distributorovi, který se jej rozhodne zakoupit pro české diváky.

Mezi předpremiérami jsou kromě Richetových snímků Veřejný nepřítele č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog neobvyklý dokumentární snímek Zamilovaná zvířata, vítězný film letošního MFF v Cannes Mezi zdmi, další psychologický snímek bratrů Dardennových Mlčení Lorny a komedie Otara Iosselianiho Podzimní zahrady.

Cizokrajné novinky 

Novinkou letošního ročníku je sekce Panorama, která představí čtyři koprodukční snímky: komedii odehrávající se na Islandu Back Soon, izraelsko-německo-francouzské drama Citrónový sad, libanonsko-francouzský snímek z bejrůtského salonu krásy Karamel a belgicko-francouzský snímek Rumba. Druhou novinkou festivalu je Večer krátkých filmů, který 24. a 25. listopadu v Praze představí průřez francouzskými krátkými filmy.

Českým divákům již známé snímky Persepolis, Paříž, Strach(y) ze tmy, Skafandr a motýl a další připomene sekce Filmové hity. Poslední z festivalových nabídek, Sekce DVD, upozorní na francouzské snímky dostupné v ČR na tomto nosiči.     

 Ve Francii se ročně natočí kolem 250 filmů nejrůznějších stylů a žánrů. V české distribuci se z nich objeví zhruba 13 za rok. Do kina se za některým z francouzských filmů vypraví 400 až 500 tisíc českých diváků.

  • Zamilovaná zvířata zdroj: FFF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/533/53270.jpg
  • Persepolis autor: Marjane Satrapiová, Vincent Paronnaud , zdroj: Festival francouzského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/3/293.jpg