V La Fabrice promítnou Křídla slávy

Praha - Autorské promítání nizozemského filmu režiséra Otakara Votočka proběhne v holešovické La Fabrika v neděli 23. listopadu v 19:30. Film je originální podobenstvím o nesmyslnosti a pomíjivosti toho, čemu se říká popularita. Hrdinové snímku, slávou zkažený herec Valentin a jeho vrah, neúspěšný spisovatel Brian, se ocitají v absurdním posmrtném světě, kde veškerá jejich další existence závisí na jejich momentální pozemské popularitě. Film uvede v La Fabrice sám režisér Otakar Votoček.

Snímek vznikl v době módní vlny diskuze na téma života po životě (hitem se tehdy stala stejnojmenná kniha Raymonda A. Moodyho). Kromě vizuálně zajímavě stylizovaných prostor podsvětí (kamera Alex Thomson) nabízí režisér Otokar Votoček skvělou satiru, ve které karikuje hvězdy showbyznysu, jejich manýry a samotnou povahu slávy v nesmrtelném světě. Osobitě se vysmívá lidské posedlosti, neustále hledající věčný život a zároveň vyslovuje svůj názor na nezměnitelnost lidské povahy v jakýchkoliv podmínkách.

„Otakar Votoček natočil film, jenž je založen na sugestivní, trochu tajemné, částečně bizarní i lehce groteskní atmosféře. Natočil dílo, které lze chápat jako podobenství o světě, ale i jako metaforu o relativitě slávy, jsou zde ale i parodické scény, v nichž se režisér satiricky dívá na naivní lidskou snahu být někým jiným, ukazuje nám hloupost těch, kteří se dostanou do područí vlastního image. Ovzduší nudy a přízemních intrik mezi přítomnými osobnostmi je režisérem a scenáristou zobrazeno z nadhledu, který nám umožňuje pochopit (mnohem dříve, než se to v závěru filmu podaří hlavním hrdinům), že sláva znamená nejenom proslulost, obdiv a lesk, ale že přináší i samotu a hlavně - panický, nezvladatelný strach z ústupu ze slávy,“ uvádí se v recenzi časopisu Cinema v roce 1992.

Votočkovi se podařilo pro své dva ústřední hrdiny získat dvě výrazné osobnosti britského filmu. Peter 0'Toole plasticky, s výraznou expresivitou modeluje všemožné vrtochy svého přestárlého Valentina a tehdy vlastně ještě publicitu získávající Colin Firth (v roce 1989 zaujal rolí Valmonta ve stejnojmenném Formanově filmu, v současnosti hraje také ve filmu Mamma Mia) tvoří ve své jemné neurotičnosti a zdánlivé plachosti jeho pravý opak.