ELO se symfoniky úspěšně zakončili první pražské vystoupení

Praha - Britská rocková skupina Electric Light Orchestra (ELO) sklidila velký potlesk diváků v pražském Kongresovém centru. Její první dnešní koncert plný rock'n'rollu, popu i vážné hudby sledovalo v téměř zaplněném sále bezmála 3 000 lidí. O společné vystoupení ELO Former Members a Českého národního symfonického orchestru byl velký zájem, pořadatelé proto k večernímu přidali také odpolední koncert.

Skupina ELO patří mezi průkopníky propojování vážné hudby s rockem a popem, jejich spojení s Českým národním symfonickým orchestrem proto není podle hudebních publicistů nijak překvapivé. V hodinu a půl trvajícím vystoupení zhruba 30 členů Českého národního symfonického orchestru dirigoval člen ELO Louis Clark.

Kapela za doprovodu symfoniků přehrála většinu svých melodických hitů a nechyběly ani skladby, které skupina představila při své první návštěvě Prahy v roce 1995 jako Telephone Line. Už při třetí písni Rock'n'roll Is King bylo jasné, že všechna místa k sezení divákům nebudou vyhovovat. Při skladbách Livin' Thing nebo Hold On Tight začali první z nich opouštět místa a tancovat pod pódiem. Závěru vystoupení již většina z nich aplaudovala vestoje. „Chcete si zazpívat?“ zeptal se při přídavku baskytarista Kelly Groucutt a dočkal se mohutného ohlasu. Část závěrečného diskotékového trháku Don't Bring Me Down si pak lidé zazpívali sami.

Kapela ELO, srovnávaná s legendárními Beatles, v Praze koncertuje v rámci svého evropského turné. Vystupuje pod oficiálním názvem Electric Light Orchestra Former Members v sestavě označované jako Part II, tedy bez bývalého lídra a jednoho ze zakladatelů kapely Jeffa Lynneho, ale s dirigentem Louisem Clarkem. Z často se měnící sestavy kapely se v Praze představil houslista Mik Kaminski a baskytarista Kelly Groucutt, kteří v kapele působili v době jejích největších úspěchů v druhé polovině 70. let.

Electric Light Orchestra vznikla v roce 1971 v Birminghamu. Skupina používající klasické smyčcové nástroje a klavír ve své tvorbě smísila melodický pop, symfonický rock a klasickou hudbu. Nahrála 12 studiových alb, získala devět zlatých, platinových a multiplatinových desek.

Český národní symfonický orchestr v současné době koncertuje v Praze i na turné v zahraničí. Šéfdirigentem orchestru byl na počátku roku 2007 jmenován Libor Pešek. Soukromé těleso již doprovázelo například italského tenoristu Andreu Bocelliho, v prosinci vystoupí na koncertu k nedožitým sedmdesátinám Karla Svobody.