Recenze: Vy nám taky, šéfe! - reklamní sitcom na filmovém plátně

Film jako product placement - Velkoplošná prezentace sponzorů před úvodními titulky do jisté míry předznamenává charakter filmu, jehož příběh je místy jen záminkou k dopravení reklamní informace od výrobce ke spotřebiteli. Zatímco tzv. "product placement" (umístění sponzorské značky do záběru) bývá obecně ve filmech rafinovaně kódován, aby působil na diváka spíše podprahově a nenarušoval děj, v případě nové české komedie je obnažen naplno a zcela bez zábran. V tom případě se titul stává komerčním nejen obsahem, přizpůsobeným masovému divákovi, ale i formou, s jakou jsou mu vnucovány značky ve stylu televizních „reklamních breaků" (přestávek). I z toho důvodu film Vy nám taky, šéfe! připomíná pilotní, vylepšený díl některého z řady nekonečných komediálních sitcomů domácí výroby, zaplavujících obrazovky našich televizí.

Nenáročně zábavný

Obecně by se dal titul označit jako nenáročně zábavný. I nenáročná zábava má ale mnoho podob a také je různě kvalitní. Zápletka tohoto filmu, kde se majitel snaží zlikvidovat svou reklamní agenturu proto, aby posílil svou druhou reklamní agenturu, kterou spoluvlastní se svojí milenkou, což se překvapivě zjistí až v závěru, předpokládá cílového návštěvníka kina s mentální úrovní patnáctiletého dítěte. Příběh je pro velké plátno neuvěřitelně zjednodušen do situace, rozvedené sérií více či méně zbytečných scén více či méně zábavného charakteru. Daleko lépe bude titul zřejmě působit na obrazovkách televizí, které si lidé často pouštějí jako kulisu a kde zas tolik nezáleží na tom, že jedna či více scén divákovi unikne, zatímco si odskočí nebo vynese koš. V případě kina, kdy je pozornost diváka naprosto a nerušeně soustředěna na velké filmové plány působí tato seriálová uvolněnost rozpačitě, místy až uboze.

Filmové zpracování a herecké výkony

Obsahové sitcomové jednoduchosti odpovídá i filmové zpracování. Většina záběrů je televizně statických a převážně se odehrává v interiérech kanceláří či restaurace, které jsou snímány v nejrůznějších denních či nočních dobách. Pokud se objevují záběry reálu, jsou v příběhu několikrát opakovány v téměř nezměněné podobě, vyvolávajících laciný dojem příliš úsporného rozpočtu.

Relativním kladem filmu jsou herecké výkony protagonistů degradovaných na úrovně typů (spekulující majitel agentury Václava Vydry - šéf, neškodně staromódní, ale hodná zaměstnankyně Ivy Janžurové, ambiciózní domin Mahuleny Bočanové atd.  Herci s potenciálem nedostávají prostor k plastickému vytváření postav.

Na filmu Vy nám taky, šéfe! se lze jako u správného sitcomu upřímně zasmát, pomineme - li vtíravou myšlenku, že za cenu lístku do kina jsme si mohli pustit téměř zadarmo televizi.

Vy nám teky, šéfe!

Režie: Martin Kotík, hrají: Jan Zadražil, Václav Vydra, Ladislav Hampl, Pavel Šimčík, Jiří Langmajer, David Kraus, Sandra Nováková, Iva Janžurová, Mahulena Bočanová, Ljuba Krbová, Dominika Kadlčková, Anna Polívková, Michal Novotný, Barbora Petrová a další.

Celkové hodnocení: 50%